Trgovci že imajo nove cenike

Cene osnovnih živil, tudi kruha ter mesnih in mlečnih izdelkov, naj bi se v kratkem spet zvišale. Kaj in za koliko se bo podražilo, pa je odvisno od trgovcev.

Objavljeno
20. september 2008 22.45
Marjeta Šoštarič
Marjeta Šoštarič

Ljubljana - Cene hrane se bodo spet zvišale. Kaj in za koliko se bo podražilo, je odvisno od trgovcev, ki že imajo nove cenike, spisane in odposlane iz nekaterih mesnopredelovalnih podjetij, v bližnji prihodnosti pa jim jih nameravajo poslati v potrjevanje še podjetja iz drugih živilskih dejavnosti.

 

Podražitve hrane, ki so jih zaradi naraščajočih proizvodnih stroškov nekateri proizvajalci napovedovali že konec avgusta na osrednjem prehranskem sejmu v Gornji Radgoni, sta prejšnji teden na okrogli mizi slovenske trgovinske zbornice napovedala tudi generalni direktor skupine Tuš Aleksander Svetelšek in predsednik uprave Žita, ki je tudi predsednik agroživilske zbornice pri GZS, Iztok Bricl.

 

Po letu dni relativnega mirovanja cen osnovnih živil naj bi se torej meso, mesni izdelki, kruh oziroma pekarski izdelki pa tudi mleko, mlečni izdelki in še kaj spet podražili. Med prvimi, ki čakajo na uveljavitev novih cen, so mesarji. Nekateri med njimi so že pred poletjem pošiljali trgovcem nove cenike, a so ti ostali v predalu. V družbi Kras (pod njeno streho so tudi ljubljanske Mesnine dežele Kranjske ali na kratko MDK) njen prvi mož Edvard Fonda pojasnjuje, da morajo podražiti, saj so nesorazmerja med vhodnimi stroški in prodajnimi cenami že prevelika, tepe jih tudi, da so zamujali s popravljanjem cen. Če se vse drugo draži, se mora tudi hrana, ta se draži povsod okrog nas, pravi Fonda in dodaja, da so se meso in mesni izdelki v soseščini podražili že poleti, pri nas pa z zaostajanjem prodajnih cen mesarji subvencionirajo slovenskega potrošnika s poceni mesom. S tem si kopljemo jamo v celotni mesni verigi, pravi. Predelovalci so v rdečih številkah in ne zmorejo plačevati višjih odkupnih cen, kar je slabo za rejce, zmanjšuje se stalež živali ... slabša se samopreskrba.

 

Če se dražijo surovine, energija, zvišujejo stroški dela, drugače ne gre, upravičujejo proizvajalci nove cenike, ki naj bi jih trgovci potrdili v 60 dneh, potem ko so jih oziroma jih še bodo oddali. V Žitu, kjer od lanskega septembra niso spreminjali cen pekovskega programa (takrat so zvišali cene za deset do 12 odstotkov), testenine in moko pa so po lanskih dveh podražitvah še enkrat dražili v začetku tega leta, napovedujejo podražitve konec leta ali v začetku prihodnjega, saj nove cenike še pripravljajo. V Mlinotestu jih, kot pravi Bricl, že pošiljajo trgovcem. Čeprav so nabavne cene žita ostale na ravni lanskih oziroma so se zaradi večje ponudbe na globalnem trgu znižale za dva odstotka, Bricl pojasnjuje podražitev z zvišanjem stroškov drugih surovin, energije (nafte), popravljanja plač in nenazadnje tudi z napovedanimi podražitvami elektrike. Cene testenin bi sicer lahko ostale nespremenjene ali bi se lahko celo znižale, če bi upoštevali zgolj strošek moke durum, ki se je pocenila z lanskih 700 na 515 evrov za tono. A je to zaradi drugih višjih stroškov malo verjetno.

 

Iz nove številke NeDela.