Tri leta po smrti nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška

Mineva tretje leto od smrti nekdanjega predsednika države Janeza Drnovška. Ministrica Katarina Kresal je ob tem povedala, da LDS nadaljuje Drnovško politično misel. Spor Jaše Drnovška proti občini Zagorje v zvezi s spomenikom in poimenovanjem parka po Drnovšku naj bi epilog dobil do sodnih počitnic.

Objavljeno
23. februar 2011 17.13
Polona Malovrh, Trbovlje
Polona Malovrh, Trbovlje
Zagorje - Zagorski župan Matjaž Švagan je danes, ob tretji obletnici smrti rojaka, častnega občana Zagorja, ustanovitelja Gibanja za pravičnost in razvoj in predsednika slovenske vlade ter države Janeza Drnovška v imenu Zagorjanov in Zagorjank položil cvetje na družinski grob Drnovškovih na zagorskem mestnem pokopališču. Popoldne je to storila tudi notranja ministrica in predsednica LDS Katarina Kresal. Spor z Drnovškovimi svojci zaradi spomenika predsedniku, ki ga je dal v mestni park postaviti Švagan, medtem še vedno ni dobil sodnega epiloga.

»Pokojni Janez Drnovšek še vedno živi z nami,« je izjavil Švagan, ki obžaluje, da današnja politika vrednote, ki jih je Drnovšek postavljal na prvo mesto, iz ure v uro bolj postavlja na glavo. Čeprav je Drnovšek ob iztopu iz LDS leta 2006 dejal, da s stranko že dolgo ni imel dosti skupnega, je Katarina Kresal včeraj povedala, da LDS nadaljuje Drnovškovo politično misel in si prizadeva, da bi temeljne liberalne vrednoste ostale pomemben del slovenske politike.

Drnovšek je v prvi vrsti verjel v človeka in v naravo - ne v kapital. Slovenci znova potrebujemo politika Drnovškovega kova, je prepričan Švagan: »Človeka, ki je malo govoril, ko pa je spregovoril, smo mu prisluhnili, verjeli in zaupali njegovim besedam.«

Na dan Drnovškovega pogreba, 26. februarja 2008, je Švagan sprejel odločitev, ki je burno odmevala v slovenski politični javnosti, še zlasti pa med pokojnikovimi najbližjimi: po Drnovšku je poimenoval mestni park in v njem postavil doprsni kip v bronu, delo kiparja Mirsada Begića. Pokojnikov sin Jaša, ki je zaradi nespoštovanja volje svojcev in po njegovem samovoljnega Švaganovega ravnanja po sodni poti zahteval, da Zagorjani spomenik odstranijo in umaknejo poimenovanje parka po očetu, je lani zavrnil zagorski predlog o zunajsodni poravnavi.

Okrožno sodišče v Ljubljani, kjer bi norala potekati mediacija, je zato postopek vrnilo na okrajno sodišče v Trbovlje, kjer vršilec dolžnosti predsednika Gregor Špajzer razpis glavne obravnave napoveduje v kratkem. Kot je povedal za Delo, bo postopek, na prvi stopnji zaključen predvidoma že do sodnih počitnic, to je do srede julija, če se ne zgodi kaj posebnega.