Trichet: Gaspari je odličen guverner

Predsednik Evropske centralne banke Jean Claude Trichet je odločno zanikal, da bi ECB prejela dokumente, ki bi Slovenijo prikazali negativno. Hkrati je pohvalil delo Mitje Gasparija.

Objavljeno
25. januar 2007 10.17
Predsednik ECB Jean-Claude Trichet bo evropskim poslancem pojasnil, kako bodo ustavili krepitev evra
Ljubljana - Predsednik Evropske centralne banke Jean Claude Trichet je odločno zanikal, da bi ECB iz Slovenije kadarkoli prejela kakršnekoli dokumente, ki bi na Slovenijo metali negativno luč.

Trichet: Gaspari odigral ključno vlogo

Trichet je prepričan, da je sedanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari odigral ključno vlogo pri slovenskem prevzemu evra ter da mu zaupa in ga podpira. "Lahko povem le, da je odličen guverner," je v intervjuju za današnji Dnevnik dejal Trichet.

ECB ni prejela nikakršnega dokumenta, ki bi Slovenijo prikazovali negativno

"Zatrdim lahko, da na ECB ni bil poslan noben dokument, ki bi spodkopaval vlado. Vsi dokumenti, ki sem jih v ECB videl v povezavi s Slovenijo, kažejo na to, da je Banka Slovenije odigrala pozitivno vlogo pri podpori prizadevanjem Slovenije, da izpolni maastrichtske konvergenčne kriterije," je zatrdil Jean Claude Trichet.

Netočne trditve SNS ?

Trditve predsednika evropske centralne banke Jeana Claudea Tricheta so ovrgle navedbe SNS. Stranka SNS je minuli teden sporočila, da naj bi Banka Slovenije že dlje časa ECB pošiljala tajne dokumente brez podpisa z oznako stroga tajnost, ki naj bi jih pripravila analitska služba Banke Slovenije.

"Vse ocene naj bi bile za našo državo skrajno negativne in namerno prirejene tako, da bi se Slovenijo prikazalo kot nesposobno doseči konvergenčne kriterije, kar naj bi v končni fazi zavrlo tudi našo pot v t.i. območje evra," so zapisali v SNS.

Gaspari je v odzivu na obtožbe pojasnil, da gre pri omenjenih dokumentih za interno gradivo Banke Slovenije z oznako strogo zaupno, ki nikoli ni bilo uradno gradivo Banke Slovenije in ga nikoli ni obravnaval svet Banke Slovenije. "Zato ne more predstavljati uradnega stališča Banke Slovenije in ga Banka Slovenije nikoli ni distribuirala iz Banke Slovenije," je zatrdil.

Tajnost in zaupnost dokumentov varuje tudi ECB

Sicer pa tajnost in zaupnost dokumentov, ki jih pošljejo nacionalne centralne banke, s svojimi mehanizmi varuje tudi ECB. Kot je še pojasnil Trichet, daje formalno podlago za zaupnost tovrstnih dokumentov marca 2004 sprejeta odločitev ECB, objavljena na spletnih straneh banke, ki določa javni dostop do dokumentacije na ravni ECB.

Navkljub nizu ugibanj o resničnosti obtožb je Gasparija kot kandidata za guvernerja Banke Slovenije za prihodnji šestletni mandat v sredo podprla večina članov parlamentarne mandatno-volilne komisije. Podporo so mu izrekli poslanci LDS, SD, SLS in DeSUS, medtem ko njegovemu imenovanju nasprotujejo v SDS, NSi in SNS. Dokončen razplet bo znan na plenarni seji DZ.