Trichet za odpravo ovir Sloveniji

Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet je v Evropskem parlamentu poudaril, da se Sloveniji kot zadnji državi, ki je vstopila v območje evra, odobri dostop do trga dela v EU.

Objavljeno
28. februar 2007 20.07
Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet in komisar za ekonomske in monetarne zadeve Joaquin Almunia
Bruselj - Predsednik Evropske centralne banke Jean-Claude Trichet je danes v Evropskem parlamentu v Bruslju v razpravi o delovanju območju evra poudaril, da je "odločilno, da se Sloveniji kot zadnji, ki je vstopila v območje evra, odobri dostop do trga dela v tem območju". Dodal je, da je "nenormalno, da še vedno obstajajo ovire za Slovenijo, če pa imamo enotni trg." Danes je bilo sicer slišati veliko kritik na račun delovanja območja evra, predvsem glede povezanosti inflacije in gospodarske rasti.

Trichet: Evropska gospodarska in denarna unija je kredibilna glede cenovne stabilnosti

Trichet je izpostavil, da ostaja evropska gospodarska in denarna unija kredibilna glede cenovne stabilnosti, s premajhno gospodarsko rastjo pa naj se ukvarjajo nacionalne vlade. Slednje morajo ob stabilnih makroekonomskih pogojih izboljšati predvsem produktivnost. Na ravni EU pa je treba za večjo prožnost v gospodarstvu po njegovem okrepiti enotni trg, kjer igrajo ključno vlogo storitve, izboljšati pa je treba tudi mobilnost delavcev in kapitala. "Vsekakor lahko izboljšamo marsikaj! Ovire se morajo odstraniti," je bil jasen predsednik ECB.

V Evropskem parlamentu v Bruslju poteka danes in v četrtek v okviru sodelovanja med Evropskim parlamentom in nacionalnimi parlamenti medparlamentarno srečanje z naslovom "Območje evra - zbliževanje ali razhajanje", udeležuje pa se ga tudi delegacija Državnega zbora, ki jo sestavljajo poslanci Franc Feri Horvat, Milenko Ziherl in Srečko Hvauc.