Triglav pluje proti sredozemski Sofiji

Ladja Slovenske vojske bo sodelovala v mednarodni misiji EU za uničenje sumljivih ladij, ki prevažajo prebežnike.

Objavljeno
13. oktober 2015 20.28
Dejan Karba, Ljutomer
Dejan Karba, Ljutomer

Ljubljana – Glavnina prvega slovenskega kontingenta bo na mednarodno vojaško operacijo Evropske unije, imenovano po somalijski deklici Sofiji, napotena v petek, ko bo 42-članska posadka Triglava izplula iz Luke Koper.

Znotraj območja delovanja bo cono odgovornosti določal italijanski admiral Enrico Credendino. V prvem delu druge faze operacije Sophia, ki se je začela prejšnji teden, bo Slovenska vojska delovala do štiri mesece, v drugem delu pa bo na misijo napoteno le sedem pripadnikov vojske; Triglav v drugem delu ne bo sodeloval.

Ladja svetlyak ruskega izvora, ki jo je Slovenska vojska (SV) poimenovala po našem najvišjem vršacu, je oborožena s šestcevnim tridesetmilimetrskim avtomatskim topom AK-306, premore pa še dva mitraljeza MPTU, protiladijski raketni sistem Sthurm, lahki raketni protiletalski sistem Igla-2 in sistem za protiraketno zaščito PK-10. Na vprašanje, ali bodo naši vojaki na misiji, katere naloga je uničenje sumljivih ladij in ustavitev tihotapljenja migrantov in beguncev, smeli uporabiti orožje, smo dobili odgovor, da generalštab SV uporabe orožja ne predvideva. Izjema bi bila mogoča le v primeru neposrednega napada, drugače pa bodo pripadniki SV v Sredozemlju s skupaj približno 1300 pripadniki italijanske, angleške, nemške, grške, francoske, luksemburške, španske, finske ... vojske predvsem nadzirali pomorski promet, opravljali kooperativne in nekooperativne preglede sumljivih plovil ter izvajali postopke iskanja in reševanja na morju. V primeru incidenta bodo skladno z vojaško doktrino za pomoč morali najprej poklicati obalno stražo, odgovor z orožjem pa je zadnja stopnja obrambe.

Slovenska vlada poleg dvainštiridesetih vojaških mornarjev na operacijo pošilja še dvanajst vojakov, ki bodo delovali v operativnem poveljstvu operacije oziroma v poveljstvu sil in mobilne vojaške bolnišnice Role 2.

Pol leta obveznega počitka

Po štirih mesecih se bo Triglav s posadko vred vrnil v Koper, njegova ponovna napotitev na misijo, pravijo na generalštabu, pa je mogoča le po operativnem premoru, ki ne sme biti krajši od šest mesecev: »To pomeni, da bo ladja od napotitve do vrnitve delovala v enotni sestavi. V enoletnem mandatu sodelovanja Slovenske vojske bosta tako oblikovana dva kontingenta, v drugem kontingentu bo sedem pripadnikov, ladje s posadko ne bo«.

Na odprtem morju južnega dela osrednjega Sredozemlja bo Triglav z dvainštiridesetimi pripadniki SV deloval od tri do štiri mesece. Naši vojaki bodo preiskovali, zasegali in preusmerjali ladje. »Skladno z nacionalnimi omejitvami naša posadka ne bo izvajala prisilnega vkrcanja, kaj več pa vam o tem ne moremo povedati, ker so pravila delovanja znotraj misije podatek, ki je zaupne narave, sumljene trgovine z ljudmi oziroma tihotapljenja migrantov,« pojasnjujejo v generaštabu SV.

Poleg ladij še letala in podmornice

Dva pripadnika slovenskega kontingenta, ki bosta delovala znotraj vojaške sanitetne bolnišnice (Role 2) – ta primarno skrbi za pripadnike operacije – bosta dajala prvo pomoč in nujno medicinsko pomoč, sodelovala bosta pri medicinskih tehničnih posegih, izvajala zdravstveno nego in preventivne zdravstvene naloge. V specifikaciji njunih nalog piše, da bosta sodelovala v začetnih postopkih oživljanja, usklajevala in organizirala pa bosta tudi reševanje poškodovancev ter obolelih za njihovo nadaljnjo evakuacijo. Poleg ladij bo 22 sodelujočih evropskih držav za misijo Sophia namenilo tudi letala, helikopterje, brezpilotnike in podmornice.