Trije kandidati za novega ustavnega sodnika

Kandidati za novega ustavnega sodnika so Vesna Cukrov, Damjan Gantar in Bojan Kukec. Predsednik republike Danilo Türk bo v prihodnjih dneh in tednih opravil pogovore o predloženih kandidaturah.

Objavljeno
29. september 2009 17.38
An.B./STA
An.B./STA
Ljubljana - Urad predsednika republike je prejel tri predloge za novega ustavnega sodnika. Kandidati so predsednica državne revizijske komisije Vesna Cukrov, višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar in odvetnik Bojan Kukec, je povedal svetovalec predsednika republike za pravna vprašanja Erik Kerševan.

Kerševan je na novinarski konferenci pojasnil, da bo predsednik republike Danilo Türk v prihodnjih dneh in tednih opravil pogovore o predloženih kandidaturah, "pa tudi o drugih kandidatih, ki bi kot vrhunski pravni strokovnjaki prišli v poštev za prosto mesto ustavnega sodnika".

Obenem bo predsednik tudi ocenil, kateri kandidat bi v tem trenutku, glede na različne vidike potreb zagotavljanja učinkovitega dela ustavnega sodišča, bil najbolj primeren za opravljanje te funkcije. Na podlagi tega bo predsednik oblikoval predlog, ki ga bo predložil državnemu zboru, je dodal.

Imenovanje še pred koncem decembra?


Kot zagotavlja Kerševan, se bo Türk bo potrudil, da se postopek imenovanja novega ustavnega sodnika opravi čim prej, tako da bi bil novi ustavni sodnik imenovan še pred koncem decembra, ko bo pretekel mandat sedanjemu ustavnemu sodniku Cirilu Ribičiču.

Na vprašanje, ali bo predsednik izbral med prijavljenimi kandidati ali pa bo h kandidaturi skušal nagovoriti še koga drugega, je Kerševan odgovoril, da se proces oblikovanja predloga šele začenja in da lahko predsednik republike razmišlja tudi o kandidatih, "ki niso vsebovani na tej listi".

Kot je pojasnil, ustavno sodišče trenutno najbolj potrebuje strokovnjaka za področje ustavnega prava. Obenem je poudaril, da je ustavno sodišče v težkem položaju in da vsi upajo, da bo sodišče prek ustavnih sprememb razbremenjeno. Po Kerševanovih besedah si ustavnopravni strokovnjaki želijo težkih primerov, ne pa stotine in tisoče manj pomembnih primerov.

Po njegovih besedah sicer ne more izključiti možnosti, da bo Türk predlagal več kandidatov, a je opozoril, da je predsednik republike praviloma za izvolitev na različne funkcije predlagal enega kandidata. "V tem primeru menim, da če bo na to pristal ustrezen kandidat - ki jih tudi ni veliko število, ki spadajo v sam vrh - bo praviloma predlagal enega kandidata," je poudaril.

Na vprašanje, ali se bo predsednik republike s poslanskimi skupinami posvetoval o vseh treh kandidatih ali pa bo še pred posvetovanji zožal krog kandidatov oz. dobil še kakšnega kandidata, pa je Kerševan odgovoril, da bo predsednik sedaj oblikoval seznam možnih kandidatov.

Nato pa bo "med njimi tehtal", sledilo pa bo posvetovanje z vodji poslanskih skupin, kar bo po Kerševanovem mnenju tudi eden od dejavnikov, ki bo vplival na Türkovo končno odločitev.

Sodnika ustavnega sodišča izvoli državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.