Trije navtični sejmi kljub krizi

Portorož bo Internautico gostil v tradicionalnem majskem terminu, v jesenskem pa bo teden prej, ker svoj navtični sejem konec septembra pripravljajo tudi v Izoli. Premierne predstavitve jadrnic v Portorožu napovedujejo tudi letos.

Objavljeno
25. februar 2011 10.11
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož – Navtični sejmi so izjemnega pomena za pospeševanje prodaje plovil in navtične opreme, je včeraj dejal Jurij Korenc iz Studia 37 na predstavitvi 16. mednarodne razstave Internautica, ki bo od 10. do 15. maja in med 15. in 18. septembrom 2011. Potrdil je, da so sprva nameravali organizirati Jesenski navtični vikend v zadnjem tednu septembra, a so po objavi te njihove namere predstavniki revije Val Navtika (ki je dolga leta sodelovala z Internautico) sklenili, da bodo v istem tednu pripravili še tretji sejem v izolski marini.

Lani so organizatorji navtičnega sejma v izolski marini zaradi finančnih težav zaprli jesenski sejem in so zato jesenski navtični vikend rešili v Marini Portorož. Zdaj pa so se v Izoli spet odločili za jesenski sejem, a z novimi organizatorji. »Nismo hoteli ustvariti konfliktov, vendar se nam ni zdelo smiselno, da bi v istem jesenskem tednu imeli dva sejma hkrati, enega v Izoli, drugega v Portorožu. Zato smo organizacijo prestavili in bomo sejem v Portorožu pripravili teden prej. Nikakor si ne želimo lokalnih sporov, saj je drugih težav v navtični industriji že tako veliko,« je dejal Jurij Korenc.

Dva navtična sejma v Düsseldorfu in Genovi sta pokazala, da po dveh letih ta dejavnost še naprej stagnira. Veliko bolj optimistično je sprva kazalo na sejmu v Grčiji in Istambulu. Toda prav politična kriza na severu Afrike in Bližnjem vzhodu je zaradi dražje nafte, ki je pomembna surovina za izdelavo plovil, povzročila dodaten udarec navtiki. Edino, kar lahko storijo, je po Korenčevih besedah več promocije in iskanje alternativnih virov.

Tudi letos napovedane premierne predstavitve

Marjan Matevljič iz Marine Portorož je poudaril, da je Elanova jadrnica E 350, ki je lani doživela svetovno premiero v Portorožu, letos v Düsseldorfu postala jadrnica leta v svoji kategoriji. V tem letu napoveduje Elan dve novi premieri v Portorožu, Seaway (bratov Jakopin) bo pripeljal greenline 40 in skagen 70. Obljubljajo še nekaj novosti, ki pa jih bodo razkrili tik pred majsko Internautico.