Trije sindikati KSJS za podpis aneksa

Podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovora o ukrepih na področju plač v javnem sektorju so za zdaj napovedali v treh od sedmih sindikatov, združenih v okviru Konfederacije sindikatov javnega sektorja.

Objavljeno
27. oktober 2009 13.54
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Ljubljana - Podpis aneksa h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovora o ukrepih na področju plač v javnem sektorju so za zdaj napovedali v treh od sedmih sindikatov, združenih v okviru Konfederacije sindikatov javnega sektorja. V enem od sindikatov so na podpis pripravljeni pod določenimi pogoji, v ostalih bodo odločitev sprejeli tekom današnjega dne.

 

V okviru Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) pa so enotni, da je vlada na zadnjih pogajanjih ravnala nedopustno, ko je "na nek način z vložitvijo interventnega zakona v parlament izsiljevala sindikate in jih v nasprotju s prakso enakopravnosti v socialnem dialogu socialnih partnerjev postavila v podrejeni položaj", je na današnji novinarski konferenci poudaril predsednik konfederacije Branimir Štrukelj.

 

Glede dogovora je dodal, da se vlada "zelo moti, če meni, da bo odprava anomalij potekala v smislu zniževanja stroškov". Za sindikate je odprava anomalij bistveno kompleksnejše vprašanje, kjer bo šla zadeva v obe smeri; predvsem bo treba odpraviti "sistemske kikse, velike napake in tista jedra v plačnem sistemu, ki permanentno povzročajo konflikte in sprožajo nezadovoljstvo posameznih skupin," je dejal Štrukelj.

 

Poudaril je, da pričakujejo tudi, da bo vlada pred podpisom aneksa in dogovora predložila reprezentativnim sindikatom predlog amandmajev k interventnemu zakonu, s katerimi bi iz njega črtali člene, ki posegajo na področje plač v javnem sektorju.

 

Vladni pogajalci in reprezentativni sindikati so dogovor o ukrepih na področju plač v javnem sektorju, ki bo veljal prihodnji dve leti, parafirali v noči s prejšnjega ponedeljka na torek (20. 10.). Pred podpisom dogovora ga morajo podpreti tudi člani in v organi sindikatov. Vlada potrebuje vsaj 16 sindikalnih podpisov iz najmanj štirih dejavnosti, da bo aneks veljaven.