»Trimo boljšega lastnika ni mogel dobiti«

Innova ne zagotavlja, da bodo sedež družbe, proizvodnja in razvoj ostali v Trebnjem.

Objavljeno
15. december 2015 19.22
Trimo
Bojan Rajšek
Bojan Rajšek

Trebnje – Uprava trebanjskega Trima s predsednikom Igorjem Kržanom na čelu je zadovoljna, ker jih je kupila poljska investicijska družba Innova in ne njihov tekmec na trgu irska družba Kingspan.

»Dobili smo pismo, v katerem Innova ne komentira nakupa družbe, preden prodajni postopek ne bo končan. Zdaj morajo pridobiti soglasja varstva konkurence v nekaterih državah in ta postopek bo zaključen najkasneje do konca marca,« je povedal Kržan.

Po neuradnih informacijah je bančni konzorcij Trimovih lastnikov, ki ga vodi NLB, družbo Trimo v ponedeljek prodal Innovi za več kakor 50 milijonov evrov. Po besedah Kržana so predstavniki Innove, s katerimi se je včeraj zvečer bežno srečal, jasno povedali, da bodo pod drobnogled vzeli donosnost na kapital. Prepričan je, da če bo Trimo tako dobro delal, kakor je doslej, potem do radikalnih sprememb vključno z odpuščanjem v skupini Trimo ne bo prišlo. To je povedal tudi na današnjem za javnost zaprtem zboru delavcev.

V prodajni pogodbi sicer ni zagotovil, da bodo sedež družbe, proizvodnja in razvoj ostali v Trebnjem, vendar je investitor izkazal interes, »da stvari ostanejo take, kakršne so, in da jih je treba razvijati naprej«. Ob koncu leta bo družba Trimo presegla 80 milijonov evrov čistih prihodkov od prodaje, presegli bodo sedem milijonov evrov EBITDA in dobiček bo znašal okoli tri milijone evrov

S ponedeljkom se svet ni ustavil, pravi predsednik sindikata Peter Štrekelj. »O novih lastnikih vemo le to, da so bogat investicijski sklad. Vse je zdaj odvisno od naših uspehov in našega znanja, česar nam ne manjka,« je povedal Štrekelj in dodal, da delavci zahtevajo, da ostane slovenščina uradni jezik in da je med njimi po današnjem zboru delavcev čutiti olajšanje.

Pomisleki glede prodaje

Med Trebanjci močno odmeva prodaja družbe Trimo. Predsednik stranke DROT Janko Zakrajšek meni, da bi lahko banke s prodajo počakale, saj so letošnji poslovni rezultati zelo dobri in bi lahko družba v nekaj letih stabilizirala poslovanje, poplačala vsa posojila in poslovala pozitivno. »To, kar se je zgodilo, ni dobro,« je prepričan Zakrajšek, ki zdaj upa, da bo novi lastnik pustil pri miru sistematizacijo delovnih mest in da delavci ne bodo občutili lastniške spremembe. Meni, da so banke prodale podjetje v času nižje vrednosti podjetja glede na vložena sredstva in da prodaja ni logična v času, ko uprava pod vodstvom Kržana dosega odlične rezultate.

»Trimo načrtuje rast EBITDA na devet milijonov evrov. To pa je dovolj, da se še naprej poplačujemo banke, hkrati pa se bo s tem vrednost podjetja zvišala na najmanj 63 milijonov evrov, kar je dovolj za poplačilo vseh bančnih posojil z obrestmi vred. To hkrati pomeni, da bo Trimo že čez leto dni vreden precej več, kot so ga banke prodale te dni,« meni Zakrajšek.

Dobre izkušnje s Poljaki

Po drugi strani pa je nekdanji generalni direktor družbe Metropolis Media Dejan Smuk prepričan, da boljšega kupca Trimo ni mogel dobiti. Omenjeno družbo je namreč pred dvanajstimi leti kupila prav Innova, ki jo je nato po dobrih štirih letih lastništva leta 2007 sicer prodala, a v bistveno boljši finančni kondiciji. V času njihovega lastništva je podjetje zrastlo tako v tržnem deležu kakor tudi v številu zaposlenih. »Ker nameravajo Trimo po nekaj letih prodati z dobičkom, bodo zagotovo vlagali v posodobitev proizvodnje, na novo zaposlovali in se širili na svetovne trge,« napoveduje Smuk.

Župani občin Trebnje, Mirna in Mokronog - Trebelno, Alojzij Kastelic, Dušan Skerbiš in Anton Maver upajo, da bo imel novi lastnik posluh za nadaljnji razvoj Trima in tudi za delavce.