Vzajemna: Ko dobite raka, je 5000 evrov vaših!

Agenti Vzajemne z lažjo do novih zavarovancev. Je sklepanje pogodb po telefonu brez podpisa sploh veljavno?

Objavljeno
07. oktober 2014 21.23
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ljubljana – Agenti zavarovalnice Vzajemna z lažjo pridobivajo nove zavarovance. Kličejo jih na njihove mobilne telefone in jim razlagajo, da so se zdravstvene pravice skrčile in če bodo zboleli za rakom, bodo morali plačevati iz lastnega žepa. To ne drži. Ob diagnozi rak vse zdravljenje krije obvezno zavarovanje (ZZZS).

»Halo, ste vi Milena Zupanič? Blaž tukaj,« me je, podpisano novinarko, zavarovanko Vzajemne, v ponedeljek sredi dneva neznanec poklical na moj mobilni telefon. »Ponujamo vam zavarovanje za raka. Če dobite raka, boste morali deset odstotkov doplačati za draga biološka zdravila. Stanejo 3000 evrov na mesec, 300 evrov boste vsak mesec doplačali. Izplača se vam zavarovati. Če dobite raka, boste dobili izplačanih 5000 evrov. Denar lahko uporabite tudi za karkoli drugega, če nočete za zdravila,« je našteval. »Saj sem že zavarovana. Kolikor vem, plača v primeru raka vse obvezno zavarovanje,« sem uporabila svoje novinarsko znanje. »Ne, ni res! S 1. marcem so spremenili predpise, bilo je v medijih, najbrž ste pozabili. Pa tudi Vzajemna vas je takrat obvestila, a je pisalo na takšnem papirju, kot da je reklama, in ste najbrž vrgli v koš,« je rekel glas na drugi strani. Povedal je še, da velja zavarovanje za vse rake, razen za kožni rak prve stopnje in začetni rak ščitnice, češ da nista nevarna, zato zanju Vzajemna ne zavaruje.

Gospa, ali ste že imeli raka?

Zanimalo ga je, katerega leta sem rojena in ali sem že imela raka. V tem primeru me ne bi zavarovali. Vprašal je tudi, ali so imeli raka moji družinski člani – oče, mati sestre, bratje, otroci. Nato mi je povedal, da sem idealna – namesto prejšnjih 18,08 evra bo zdaj zame s posebnim popustom mesečna premija Vzajemne samo 5,84 evra. »Ko dobite raka, je 5000 evrov vaših,« je dejal. »Oprostite, niste mi povedali, od kod kličete?« »Kličem iz podjetja Finmart, za Vzajemno delamo. Čez pet minut vas bo poklicala moja sodelavka in vas zavarovala.«

Izjemno nenavadno. Zavarovati me hočejo za nekaj, za kar sem že zavarovana, in to po telefonu. Le kje je dobilo podjetje Finmart številko mojega mobilnega telefona? In kako me lahko neki neznanec v imenu Vzajemne sprašuje o mojih najbolj osebnih zadevah – ali sem že imela raka? Za doplačilo k zdravilom ali zdravljenju – če bi bilo – pa sem že zavarovana ravno pri Vzajemni. Toda presenečenj še ni bilo konec.

Telefonski elektronski podpis

Že čez nekaj minut je telefon znova zazvonil. Ženski glas je rekel, da je Mateja, ki kliče iz podjetja Finmart Direkt po dogovoru s sodelavcem Blažem Buncem. Povedala je, da bova posneli izjavo o sklenitvi zavarovanja, ki bo veljala kot elektronski podpis pogodbe, nato bom dobila domov dokumente, ki mi jih ni treba nič podpisovati, saj bo pogodba že sklenjena po telefonu. »Če bi si pa premislili, lahko prekličete,« je dodala. Oklevala sem, bilo mi je zelo neprijetno. »Ali mi lahko pošljete pogodbo po pošti?« sem poskušala prestaviti trenutek odločitve. Odločiti se za zavarovanje za raka ni mačji kašelj, zdaj pa bi morala v vsega skupaj desetih minutah skleniti pogodbo. »Ne, z vsemi delamo tako in ni nič narobe. Če se s čim ne boste strinjali, recite ne. Ste pripravljeni? Od zdaj naprej pogovor snemam.« In je začela govoriti bolj uradno.

Datum rojstva namesto podpisa pogodbe

»Mateja Selan iz podjetja Fimart Direkt, Dunajska 156, Ljubljana, ki je registrirano na sodišču pod številko /.../ (manjka, ker mi je ni uspelo zapisati) z dovoljenjem Agencije za zavarovalni nadzor kličem v imenu in za račun Vzajemne – rak Mileno Zupanič s stalnim prebivališčem … Mi lahko poveste vaš datum rojstva?« je vprašala. Povem ji datum. »S tem ste se odločila za sklenitev zavarovanja,« slišim. »Čakajte malo, s čim sem se odločila? Lahko ponovite, kar ste do zdaj povedali?« Mateja Selan je ponovila in nadaljevala: »Po postavitvi uradne diagnoze rak morate preživeti še 30 dni, da dobite 5000 evrov.« Ponovno sem jo ustavila: »Lahko ponovite še to, prosim?« Glas iz telefona je rekel, da ne more ponoviti, ker ima zame na voljo samo tri minute. Da bi si hotel kdo vse zapisovati, se ji ni zgodilo še nikoli. Nič ni narobe s to pogodbo, tako delajo že tri leta in na podlagi tega zapisa se bo izpisala zavarovalna polica. Posnetek bo ostal na Vzajemni kot dokaz, je povedala. Ker sliši, da imam zadržke, danes ne bova pripeljali pogodbe do konca, ampak me bo znova poklicala jutri, je še rekla. Prekinili sva zvezo. Bila sem povsem osupla.

ZZZS: Zavajanje tudi v Celju

»Ne, zanesljivo se ni spremenilo popolnoma nič in ni razloga za preplah. Zavarovanci, ki zbolijo za rakom, imajo po 23. členu zakona o zdravstvenem zavarovanju krite iz obveznega zavarovanja vse stroške zdravljenja, zdravil in sploh vse, kar bolnik potrebuje,« je potrdil Damjan Kos iz ZZZS, ki izvaja obvezno zavarovanje. Povedal je nekaj zelo zanimivega. »Na izpostavo ZZZS v Celju smo v drugi polovici septembra prejeli več klicev zavarovancev, ki se jim je zgodilo podobno kot vam. Agent je zavarovancem dejal, da bodo morali po novem plačati stroške bolnišničnega zdravljenja, zato naj se zavarujejo za težje bolezni ali za raka. Klicali so na ZZZS presenečeni, prestrašeni in ogorčeni. Spraševali so, ali se je res košarica pravic toliko skrčila. Pomirili smo jih, da nikakor ne. Ocenjujemo, da je prišlo do zavajanj. V prihodnjih dneh nameravamo sklicati tiskovno konferenco in obvestiti prebivalce, da se pojavljajo lažne informacije o pravicah in naj bodo previdni,« je povedal Damjan Kos.

Vzajemna: To je nekaj povsem običajnega

Na spletni strani Vzajemne piše, da zavarujejo raka za »morebitno dodatno zdravljenje, zdravila«. Za katera, ko pa krije vse ZZZS? »S tem zneskom lahko ravna zavarovanec popolnoma po svojih željah in potrebah,« je odgovorila Petra Juvančič iz Vzajemne. Torej so agenti, ki jih je najela Vzajemna, lagali. Na katero pravno podlago se opirajo za telefonsko sklepanje pogodb? »Na podlagi samega pogovora še ne moremo govoriti o sklenitvi zavarovanja. Zavarovanje je dejansko sklenjeno šele s plačilom prve premije, pri čemer stranka dobi po pošti tudi vso potrebno dokumentacijo. Stranka lahko pri tovrstnem sklepanju – sklepanju na daljavo – v 15 dneh odstopi od pogodbe,« piše v odgovoru Vzajemne.

Vzajemni se ne zdi sporno, da posreduje številke mobilnih telefonov svojih zavarovancev drugim podjetjem, ki opravljajo zanjo prodajo zavarovanj. Zanjo dela več zavarovalnih posrednikov in zastopnikov, med njimi tudi Finmart Direkt, so potrdili.