Trženje zavarovanj: sporne prakse podjetja Finmart in hčera

Ko so Finstartu odvzeli licenco, so ga lastniki priključili Finmart Direktu, ki danes zavaja zavarovance Vzajemne.

Objavljeno
08. oktober 2014 22.22
SLOVENIJA, LJUBLJANA, 29.08.2010.UKC LJUBLJANA ZA PANORAMO. FOTO LJUBO VUKELIČ/DELO
Sandra Hanžič
Sandra Hanžič

Ljubljana – Podjetje Finmart Direkt pri trženju zavarovanja za Vzajemno zavaja zavarovance z lažnimi trditvami, da so se zdravstvene pravice skrčile in bodo morali doplačevati velike zneske za zdravljenje raka v bolnišnici, smo poročali včeraj. Poglejmo v drobovje podjetja.

Finmart Direkt je ena vodilnih zastopniških družb za zavarovalnice pri nas. Trži zavarovalne produkte zavarovalnic Triglav, Vzajemna, Tilia, Generali, Adriatic Slovenica, Merkur, Grawe, NFD, Prve zavarovalnice in KD skladov. Spada pod okrilje krovnega podjetja Finmart. To ime nosijo dejansko štiri družbe: Finmart, Finmart Direkt, Finmart Zlato, Finmart Ifa in zdaj že ugasli Finstart.

Med pregledom zakonitih zastopnikov in družbenikov podjetij naštetih družb (Finmart Ifa je v vmesnem času poslovala pod imenom Eureko) naletimo na ena in ista imena.

Iztok Pečnik se pojavi kot polovični lastnik Finmarta in kot njegov prokurist, v podjetju Finmart Ifa ima polovični delež (v podjetju Eureko pa je bil kar stoodstotni lastnik in direktor).

Levin Tkalčič je ustanovitelj in edini lastnik Finmart Direkta, polovični lastnik Finmart Ife, bil je tudi 80-odstotni lastnik Finstarta. Mnogokrat se pojavi tudi ime Borut Boljka, prvič kot zakoniti zastopnik Finmart Direkta, drugič kot edini lastnik in direktor družbe Finmart Zlato in tretjič kot direktor že nekdanjega Finstarta.

Nuša Boljka pa se pojavi kot direktorica Finmarta in Finmart Ife. Iztok Pečnik in Levin Tkalčič sta javnosti bolj znana zaradi svojih prejšnjih služb v Zavarovalnici Triglav.

Zakaj toliko povezanih družb

Nekdanji zaposleni v Finmartu, ki nočejo biti imenovani, pojasnjujejo, da je »veliko teh podjetij bilo ustanovljenih za prikrivanje preteklih grehov ali za pridobivanje zaposlitvenih subvencij«. Iz Supervizorja je razvidno, da je že ugaslo podjetje Finstart dobilo 71.722 evrov od Zavoda RS za zaposlovanje in 1780 evrov od Sklada RS za spodbujanje zaposlovanja invalidov. Od obeh institucij je denar dobil tudi Finmart, od prve 44.461, od druge pa 9331 evrov.

Leta 2009 se je razvedelo, da sta zavarovalnici Maribor in Triglav plačevali Finmartu vnaprej – dobili so kar milijon evrov premije od Triglava zaradi težav Finmarta ob gospodarski krizi. Finmart je za predujme menda prosil zaradi upada poslovanja. Tega takrat na Finmartu in Triglavu niso niti potrdili niti zanikali. Istega leta so na Agenciji za zavarovalni nadzor (AZN), tržnem inšpektoratu in uradu za varstvu konkurence dobili anonimno prijavo proti Finmartu in z njim povezanim podjetjem Finstar, da na sporne načine pridobivata stranke, saj sta podarjala dva mesečna obroka življenjskih zavarovanj. To je v nasprotju z zakonom v zavarovalništvu, ker ni bila zagotovljena enakopravnost strank, ker se ni upoštevala prepoved ponujanja nagrad in obljubljanja dodatnih popustov, kar da je bilo dogovorjeno z zavarovalnicami.

Tožilstvo lastnike ovadilo

Finmart Direkt je bil ustanovljen leta 2010, ko so del poslov prevzeli od bivše partnerske družbe Inisa, d. o. o. (prej Ineza, d. o. o.). V zadnjih dveh letih ima tri milijone evrov celotnih prihodkov od prodaje. Po podatkih poslovne baze Gvin ima 40 zaposlenih; v glavnem so to zavarovalni agenti (za kar imajo tudi registrirano dejavnost) in telefonisti.

Levina Tkalčiča, ustanovitelja Finmart Direkta, je ljubljansko okrožno tožilstvo leta 2006 ovadilo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj. Sodeloval je pri ustanovitvi in poslovanju zavarovalniške agencije Tri Pro in kasneje še Tri Pro Nove (danes je to Triglav Svetovanje, d. o. o.). S tem je domnevno oslabil matično zavarovalnico Triglav in pridobil premoženjsko korist. Vpleten je bil tudi Iztok Pečnik, polovični lastnik matične družbe Finmart, ter bivši izvršni direktor za trženje osebnih zavarovanj v Triglavu.

Podjetju Finmart Direkt so leta 2012 pripojili Finstart, najbrž zato, ker je Agencija za zavarovalni nadzor (AZN) tega leta Finstartu odvzela licenco zaradi zavajanja strank, zaradi pomanjkljivega obveščanja zavarovalcev tik pred sklenitvijo pogodbe in zaradi opravljanja zavarovalnih poslov brez dovoljenja AZN.

Poslovni modeli Finmart Direkta

Bivši zaposleni pravijo, da jim običajno okvir, kako tržiti produkte, dajo zavarovalnice, znotraj tega pa lahko sami ubirajo različne pristope. V letu 2012 so tako naključnim osebam pošiljali dopisnice s sporočilom, da imajo pri Finmartu dobropis, čeprav sploh niso bili njegove stranke (objavljeno na številnih forumih in blogu). Pisalo je, da naj jih stranke nemudoma pokličejo in se dogovorijo o koriščenju dobropisa. Dobropis naj bi izhajal iz vplačil na zavarovalne police. Prejemnik dopisnice se je nato obrnil na njihovega agenta, ki mu je ponudil sklenitev življenjskega zavarovanja za 50 evrov na mesec. Pohvalil ga je, da ima dobro urejeno naložbeno varčevanje, čeprav klicatelj tega zavarovanja sploh ni imel sklenjenega.

Finmart ne odgovarja

Kot smo poročali včeraj, pa predstavniki podjetja Finmart Direkt strankam govorijo, da bodo morale, če zbolijo za rakom, zdravljenje v bolnišnici in zdravila doplačevati, in jih tako poskušajo prepričati za sklenitev zavarovanja za zavarovalnico Vzajemna. V javni zdravstveni blagajni (ZZZS) so povedali, da to ni res. Komentar navedb smo poskušali dobiti v Finmartu, a se na naše klice in elektronsko pošto včeraj niso odzvali.