Tržičani imajo spet svoje morje

Na Gorenjski plaži bo mogoče plavati že jutri, občinsko podjetje Bios pa bo poskrbelo tudi za pijačo in prigrizek.

Objavljeno
17. julij 2014 19.46
brez naslova
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Tržič – S tržiškim morjem, kakor domačini rečejo bazenu ob vhodu v mesto, se v Tržič vrača poletje. Najbolj neučakani bodo lahko že jutri, v petek, zaplavali v otroškem in 50-metrskem bazenu, uradno pa bodo 4,3 milijona evrov vredno Gorenjsko plažo odprli 25. julija.

Kulturni del bo dokončan šele prihodnje leto, prav tako bo letos ostal zaprt njegov gostinski del.

Tržiški župan Borut Sajovic je pojasnil, da jim je upravna enota že v sredo izdala uporabno dovoljenje, tako da zadržkov za odprtje bazenov ni več, čeprav kulturni del še ni dokončan in je gostinski del še vedno brez najemnika.

Jeseniško gradbeno podjetje Kovinar gradnje ST, ki je na tem mestu septembra lani porušilo več kot pol stoletja star bazen, je v roku dogradilo kopališče in prostor za prireditve. Zaradi velikih stroškov vzdrževanja in zahtevne tehnike izvedbe pa je občina opustila zamisel o pomični strehi nad avditorijem in se odločila za fiksno. »Bomo pa prihodnje leto izvedli javno naročilo in poiskali izvajalca za dokončanje kulturnega dela objekta,« napoveduje župan.

Že prihodnje leto bo potrebna sanacija

Pri pregledu bazenske školjke se je pokazalo, da končni premaz 50-metrskega bazena ne ustreza pričakovani kakovosti, saj so bile v njem manjše razpoke in mehurčki, vendar župan pravi, da jim je izvajalec že obljubil, da bo po kopalni sezoni na lastne stroške izvedel sanacijo.

Za obratovanje in vzdrževanje kompleksa bo skrbelo občinsko podjetje Bios, na občini pa pravijo, da še ne vedo, koliko bo stalo vzdrževanje na kopalno sezono, ki naj bi trajala okoli 50 dni. Župan je zagotovil, da ne bodo iskali dobička z višanjem cen vstopnic.

Zapletlo pa se je pri gostinskem delu, saj občini kljub več poskusom ni uspelo najti gostinca, zato bo gostinski del s 120 sedeži v tej kopalni sezoni zaprt. Skupaj z Biosom bodo zato postavili pomični objekt na bazenski ploščadi in obiskovalcem postregli pijačo in prigrizke, prav tako bodo na voljo senčniki in ležalniki, je začasno rešitev opisal župan. Občina bo najemnika iskala tudi v prihodnje, je zatrdil.

S projektom sta zadovoljna arhitekta Uroš Birsa in Robert Robas iz podjetja Api arhitekti. »Nobenih negativnih kritik še nisva dobila, menim, da je objekt lepo umeščen v prostor,« je dejal odgovorni projektant Uroš Birsa.

V Tržiču je bilo precej hude krvi zaradi obžaganih dreves ob državni cesti, za katera je DRSC zaradi prometne varnosti zahteval celo, da jih odstranijo. Krošnje se bodo kmalu obrasle in napravile senco, tako da bo dopolnjena tudi ozelenitev po zamisli krajinskega arhitekta Janeza Dolinarja, se tolažijo Tržičani.