Tržni inšpektorat z globami žaga Lipo

Gostinka Milena Zavašnik bo zabave v lokalu v Spodnjih Pirničah nadaljevala tudi vse noči v septembru.

Objavljeno
04. september 2013 09.06
mpi/Lipa
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Medvode – Tržni inšpektorji so zaradi prekrškov, ki so jih avgusta ugotovili v zloglasnem pirniškem lokalu Lipa, izrekli za 12.880 evrov glob, a te za zdaj niso izterljive. Zabave Lipa Clubbing, ki jih organizira podjetje Milene Zavašnik Viro-tim, se bodo v lokalu Lipa kljub nasprotovanju Pirničanov tudi septembra nadaljevale do jutranjih ur.

Na portalu upravnih enot so prireditve v lokalu napovedane ne samo ob koncih tedna, kot je bilo to avgusta, ampak skoraj vsak dan od 20. do 4. oziroma 5. ure zjutraj do konca septembra. Na spletni strani lokala, kjer so napovedi, kdaj bodo nastopali različni didžeji, je zapisano Every day (vsak dan, op. p.) – Lipa club.

Krajani, ki nasprotujejo podaljšanemu delovnemu času lokala, o novih prireditvah, ki jih je Zvašnikova priglasila na policijski postaji Medvode, včeraj niso vedeli nič, bližnji sosed lokala Tomaž Mis pa je dejal, da se avgusta ni dogajalo nič posebnega, hrupa in gneče ni bilo nikoli. »Mi imamo za zdaj mir,« je dejal Mis.

Direktorica medvoške občinske uprave Vanja Debeljak je za Delo pojasnila, da vedo za septembrske prireditve, ker je gostinka občini posredovala kopijo vloge, dane policiji. Na vprašanje, kakšen je bil odziv Upravne enote Ljubljana, ki je avgusta v dveh odločbah dovolila niz prireditev, občina Medvode pa se je na odločbi pritožila, je Vanja Debeljak odgovorila, da o nobeni pritožbi še ni odločeno. Dodala je še, da avgusta niso prejeli nobene pritožbe občanov, s katero bi se ti ne strinjali z nočnim obratovanjem Lipe.

Avgusta več inšpekcijskih nadzorov

Maja Ciperle Adlešič s Policijske uprave Ljubljana je na vprašanje Dela, koliko nadzorov so opravili policisti in kako so ukrepali, odgovorila, da v več nadzorih niso zaznali kršitev, za katere bi bili pristojni. S kršitvami obratovalnega časa (po 22. uri) so seznanili tržno inšpekcijo.

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić je pojasnila, da so avgusta zaradi napovedanih prireditev pred lokalom izvedli več inšpekcijskih nadzorov in ugotovili osem prekrškov. »V večini primerov je bilo ugotovljeno, da lokal obratuje preko rednega obratovalnega časa brez pisnega soglasja za gostinstvo pristojnega organa občine Medvode, ugotovljene so bile tudi kršitve označitev cen pijač v evrih.«

Inšpektorat je skupaj izdal štiri plačilne naloge, na podlagi katerih je bilo pravni osebi in odgovorni osebi pravne osebe skupaj izrečeno za 12.800 evrov glob. »Proti vsem izrečenim ukrepom je družba takoj vložila zahteve za sodno varstvo, zaradi česar ukrepi do odločitve Okrajnega sodišča v Ljubljani niso pravnomočni in izterljivi,« so za Delo pojasnili na inšpektoratu.

»Policisti nadlegujejo goste«

Svojo plat zgodbe imajo tudi v lokalu Lipa. Domen Vivod, direktor BBR Security, družbe, ki skrbi za varovanje lokala, pravi, da policisti brez vzroka nadlegujejo goste, varnostnikom pa merijo oznake na uniformah. Policija proti Lipi ni izrekla nobenega opozorila ali kazni in njena prisotnost vsak večer je samo zapravljanje davkoplačevalskega denarja ter namensko nagajanje, je prepričan Vivod.