Tudi Grims opozarja na samocenzuro v medijih

Poročilo State Departmenta o stanju človekovih pravic v Sloveniji v minulem letu je poslanec SDS Grims ocenil kot ugodno. Strinja pa se, da se še vedno dogajajo primeri samocenzure v medijih.

Objavljeno
21. marec 2007 13.31
Ljubljana - Poročilo State Departmenta o stanju človekovih pravic v Sloveniji v minulem letu je "generalno gledano izjemno ugodno", je na današnji novinarski konferenci ocenil poslanec SDS Branko Grims. Izpostavil je, da poročilo ugotavlja napredek na področju svobode medijev v primerjavi z letom prej, čeprav se še vedno dogajajo primeri samocenzure, s čimer se strinja tudi Grims.

Tu je poslanec izpostavil, da osrednja javna glasila v zadnjih mesecih niso poročala o "zgodovinskem dosežku Slovenije", ki je v zadnjih mesecih zabeležila najvišjo gospodarsko rast v svoji zgodovini in deflacijo, to pa ob tem, da je prevzela evro. Tega drugače kot samocenzuro ni mogoče razumeti, čeprav bi tem temam veljalo nameniti več prostora in vladni koaliciji priznati dosežke zadnjih dveh let, je prepričan Grims.

Grims je izpostavil, da poročilo State Departmenta tudi kaže, da za tujce uveljavitev novega zakona o medijih in zakona o RTV Slovenija pomenita pridobitev za svobodo medijev. Da se je v poročanjih o poročilu to prezrlo, je po mnenju Grimsa še en dokaz o samocenzuri v slovenskih medijih.

Paradoksalno se mu zdi tudi to, da je ostalo prezrto znižanje RTV naročnine. Ta se je z novim letom znižala za 0,96 evra, kar je še več, kot so sami obljubljali ob referendumski kampanji o zakonu o RTVS. A tega ne oglašuje niti sama RTVS, kar bi po mnenju poslanca prav tako lahko razumeli kot primer samocenzure.