Tudi igrače so lahko zdravju nevarne

Rezultati raziskave, s katero so ugotavljali navzočnost kemikalij v igračah na trgu EU, so pokazali, da od 83 testiranih le 15 igrač ni vsebovalo nobene od spornih kemikalij, ki bi lahko ogrožale zdravje otrok.

Objavljeno
01. december 2004 14.37
Mleko za dojenčke Milumil 2 naj bi imelo čuden okus in vonj
Ljubljana - Rezultati raziskave, s katero so ugotavljali navzočnost kemikalij v igračah na trgu EU in ki je potekala pod vodstvom danske potrošniške organizacije, sodelovale pa so še potrošniške organizacije devetih evropskih držav, med njimi tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS), so pokazali, da od 83 testiranih le 15 igrač ni vsebovalo nobene od spornih kemikalij, ki bi lahko ogrožale zdravje otrok.

V mehkih in krhkih igračkah težke kovine in hlapljive snovi

Od šestih testiranih izdelkov na slovenskem trgu, je bil le eden brez teh kemikalij, je povedala predsednica ZPS Breda Kutin in dodala, da rezultati raziskave ne dajejo podlage za sankcije, bodo pa lahko potrošniške organizacije na njihovi podlagi lobirale pri sprejemanju ostrejše evropske zakonodaje na tem področju.

Na slovenskem trgu so raziskali dva izdelka slovenskih proizvajalcev ter po en izdelek nemškega, ameriškega, francoskega in italijanskega proizvajalca. Brez nevarnih kemikalij, ki so jih iskali, je bilo le vozilo na baterije francoskega proizvajalca. Pri žogi iz tekstila in polnilom iz poliestra, punčki iz tekstila ter ovci iz tekstila, bombaža in poliestra so našli kovine in težke kovine, pri dišečem dojenčku hlapne organske spojine in ftalate, pri lepilu pa hlapne organske spojine.

Pod drobnogledom najbolj priljubljene igrače

V raziskavo so vključili skupine igrač, pri katerih so bila glede na do sedaj opravljene študije in teste varnosti tveganja največja; igrače iz PVC-ja, tekstila, igrače, s katerimi se otroci igrajo pri kopanju, elektronske igrače, kreativne igrače, ličila, barvice in flomastri, barve, lepila.

V testih so odkrili skupno prek 60 različnih snovi, ki bi lahko imele negativne posledice na zdravje otrok. Pozornost je bila namenjena predvsem igračam za najmlajše, ki igrače vtikajo v usta, jih ližejo, grizejo, in igračam za otroke do šestega leta starosti. "Za starše nimamo konkretnih napotkov," je povedala Kutinova. Posebno pozornost velja posvetiti grizalom in dudam, dobro pa bi bilo tudi zavreči starejše igrače.

Pri igri v stiku s snovmi, ki lahko bolj ali manj ogrozijo otrokovo življenje

Preverjali so navzočnost snovi, ki bi lahko kratko- ali dolgoročno ogrozile zdravje otrok, spadajo pa v skupine kemikalij: kovine in težke kovine (na primer v električnih in elektronskih igračah, prstnih barvah), hlapne organske spojine (v lepilih, prstnih barvah in drugih snoveh za kreativno igro otrok), ftalati (v igračah iz mehkega PVC-ja, plastelinu), aromatski amini (azo barvila; v tekstilnih materialih), formaldehid (barve in laki v tekstilnih in lesenih igračah, ličila) in bromirani zaviralci gorenja (dodatki za zmanjševanje vnetljivosti tekstilnih igrač, elektronske igrače). Zaradi pomanjkanja denarja so opravili le teste navzočnosti, ne pa tudi količin posameznih snovi, je pojasnila Kutinova.