Tudi kadilci proti kajenju

Javnomnenjske raziskave kažejo, da se s prepovedjo kajenja v zaprtih prostorih strinja večina Slovencev, kar po mnenju ministra Bručana kaže na uspeh pri sprejemanju zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov

Objavljeno
31. januar 2007 01.33
Ljubljana, Bruselj – Ob današnjem dnevu brez cigarete so na ministrstvu za zdravje predstavili možnosti za pomoč pri odvajanju od kajenja. »Letos, ko uvajamo spremembe zakona, s katerim si prizadevamo zagotoviti s tobačnim dimom neonesnažen zrak, je dan brez cigarete še toliko pomembnejši,« je poudaril minister za zdravje Andrej Bručan. Zaradi velike javne podpore predlaganim spremembam zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov minister pričakuje uspeh ne le pri sprejemanju, ampak tudi pri izvajanju načrtovanih sprememb. Glede na raziskave, ki so jih opravili v Sloveniji, se s prepovedjo kajenja v vseh zaprtih prostorih strinja kar 87 odstotkov kadilcev, je povedal Bručan.

Medtem je evropski komisar za zdravje Markos Kiprianu predstavil zeleno knjigo, s katero je sprožil javno razpravo o najprimernejših načinih spodbujanja »brezdimne Evrope«. Evropska komisija je predstavila tudi javnomnenjsko raziskavo Eurobarometra, ki odkriva, da bi se s popolno odpravo kajenja v zaprtih javnih prostorih strinjala večina Slovencev. Primer iz Eurobarometra: za popolno prepoved kajenja na delovnih mestih se zavzema 76 odstotkov Slovencev, 18 odstotkov pa jih je naklonjenih takemu ukrepu, kar nas v EU uvršča na četrto mesto, za Malto (84 odstotkov), Finsko (86 odstotkov), in Švedsko (90 odstotkov).

Pri razmišljanju o ukrepih v evropski komisiji ugotavljajo, da bi bila splošna prepoved kajenja v zaprtih prostorih še najkoristnejša za zdravje. Izpostavljanje dimu omejujejo prav vse članice skupnosti, najodločneje so doslej ukrepali na Irskem in Škotskem, kjer je prepovedano kajenje v vseh zaprtih javnih prostorih, v preostalem delu Velike Britanije pa naj bi to storili do poletja.

Do takrat naj bi tudi v Sloveniji sprejeli nov protitobačni zakon. Pri nas je na voljo več različnih oblik pomoči pri odvajanju od kajenja. Kot je povedal minister Bručan, smo ena redkih držav, ki v okviru zdravstvenega zavarovanja v primarnem zdravstvu že več let brezplačno zagotavljajo program svetovanja odvajanja od kajenja, ministrstvo pa je v preteklem letu podprlo tudi postavitev telefonske linije za pomoč pri odvajanju od kajenja.

Več v današnjem tiskanem Delu