Tudi kopalni vlak bo vozil na dizel

Sanacija omrežja SŽ: Vlada ne ve, kdaj in iz katerega vira bodo popravili električno napajanje železnice. Potniški vlaki proti morju so letos okrnjeni.

Objavljeno
24. maj 2014 15.38
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Koper – Čez mesec dni bo začel med Mariborom in Koprom voziti kopalni vlak. Pridružil se bo potniškemu, ki po več kot trimesečni prekinitvi zaradi žledu na tej relaciji vozi že dva tedna. Toda pred tem je med Ljubljano in Koprom vozilo pet vlakov na dan, poleg tega morajo vlakovne kompozicije med Borovnico in Pivko še vedno vleči dizelske lokomotive, vlada pa je še brez načrta sanacije omrežja.

Na ministrstvo za infrastrukturo in prostor smo že pred dnevi vprašali, kdaj in iz katerega vira bodo Slovenske železnice prejele 45 milijonov evrov za najnujnejše popravilo električnega napajalnega omrežja. Z ministrstva so nam odgovorili, da vlada še ni sprejela odločitve glede sanacije žleda na SŽ, čeprav je ministrstvo gradivo na vlado posredovalo že dvakrat. Sprejetje te odločitve je pogoj za pripravo dokumentacije in samo sanacije. Dela se bodo delno financirala tudi iz zavarovanja, izvedba sanacije pa bo dolgotrajnejša.

Izguba SŽ se kopiči

Na progi med Ljubljano in Koprom morajo vse vlakovne kompozicije med Borovnico in Pivko vleči stare dizelske lokomotive. Prve tri mesece potniški vlaki sploh niso vozili in so jih Slovenske železnice nadomestile z avtobusi, ki vozijo med Ljubljano, Sežano, Koprom, Podgorjem in Ilirsko Bistrico. Med tednom vožnje opravlja 15 avtobusov in dva kombija, konec tedna pa 21 avtobusov, ti nadomeščajo 59 vlakov, ki bi sicer morali peljati čez Notranjsko. Stroški Slovenskih železnic so zaradi tega večji in poleg poldrugega milijona evrov mesečne izgube v tovornem prometu imajo še pol milijona izpada prometa pri potniškem prometu.

Tudi na Hrvaško in v Italijo

Od 25. junija bo vlak med Mariborom in Ljubljano vozil vsak dan, dvakrat na teden pa bo peljal tudi vagone iz Budimpešte. Vlak za Pulj bo iz Ljubljane vozil nekaj dni še konec junija, potem bo do Pulja mogoče priti s kopalnim vlakom za Koper s prestopanjem v Hrpeljah in Kozini. SŽ pa imajo vsak dan en vlak med Divačo, Buzetom in Puljem ter v obratni smeri.

Potniško progo med Budimpešto in Benetkami (EuroNight Venezia) so zaradi nesporazumov med italijanskimi in madžarskimi železnicami ukinili decembra 2011. Tako Slovenija nima potniške povezave s Trstom ali Benetkami, od decembra dvakrat na dan vozi vlak SŽ iz Ljubljane do Opčin v Italiji, do Trsta pa potnike prepelje avtobus.

Avtovlak iz Nizozemske je na koprsko postajo lani pripeljal devetkrat in bo vozil tudi letos ob sobotah od 28. junija. Letos načrtujejo deset voženj.