Tudi mivka v celjskem vrtcu ni bila nevarna

Rezultati preiskav o vsebnosti kadmija v krvi v otrok iz celjskega vrtca Anice Černejeve, ki so se igrali v onesnaženih peskovnikih, so pokazali, da ugotovljene vrednosti niso bile nevarne za njihovo zdravje.

Objavljeno
19. marec 2007 13.12
Vrtec, pokrita mivka
Celje – Rezultati preiskav o vsebnosti kadmija v krvi vzročne skupine 26 otrok iz celjskega vrtca Anice Černejeve, ki so se igrali v onesnaženih peskovnikih, so pokazali, da so bile vsebnosti v večini primerov nižje od enega mikrograma kadmija na liter krvi, kar pomeni, da ugotovljene vrednosti niso bile nevarne za zdravje otrok. Tudi petkova analiza vsebnosti svinca v krvi teh otrok je pokazala, da presežene vrednosti svinca niso ogrozile zdravja otrok, so danes sporočili z Zavoda za zdravstveno varstvo Celje.

Direktor zavoda Ivan Eržen je povedal, da so s preiskavo potrdili njihove domneve, da zdravstvenih posledic na zdravju otrok ne bo. Kronični učinki na zdravje bi se namreč pojavili, če bi bila izpostavljenost otrok težkim kovinam dolgotrajna, vnos teh snovi pa povečan.

Po Erženovih besedah se težke kovine v telesu kopičijo tekom celega življenja, zato je treba vse možne vnose škodljivih snovi že od otroštva naprej zmanjševati povsod, kjer je to mogoče.

Na zavodu so ob razreševanju problema onesnažene mivke s kadmijem in svincem poslali priporočilo Skupnosti vrtcev Slovenije in nekaterim drugim strokovnim službam ter ustanovam, da je treba v vseh peskovnikih, kjer imajo mivko iz Zgornje Mežiške doline, mivko zamenjati, povsod pa razjasniti poreklo in kakovost mivke. Zavod se bo prav tako vključil v pripravo strokovnih smernic in normativov, na katere se bodo strokovni delavci v slovenskih vrtcih v prihodnosti lahko oprli in z njimi preprečili podobne primere izpostavljenosti otrok težkim kovinam.

Kot je znano, je 25 vrtcev v Sloveniji imelo v svojih peskovnikih onesnaženo mivko; v večini vrtcev so mivko že zamenjali, v tistih, kjer tega še niso storili, pa so peskovnike pokrili, tako da se otroci ne igrajo v njih. Sicer pa je proizvajalec onesnažene mivke v petek vrtcem, ki mivke še niso zamenjali, predlagal, da to sam opravi na lastne stroške.