Tudi na ceste prihaja zima

Voznika, ki v torek ne bo imel ustrezne zimske opreme, čaka globa 120 evrov, pravno osebo pa 1200 evrov.

Objavljeno
12. november 2011 18.19
Posodobljeno
13. november 2011 06.00
Mitja Felc, kronika
Mitja Felc, kronika

Še jutri je čas, da lastniki »preobujejo« jeklene konjičke, saj se bo v torek uradno začela avtomobilska zima, kar pomeni, da bodo policisti brez zadržkov kaznovali vse, ki ne upoštevajo predpisov. Menjavi letnih pnevmatik se lahko izognete le, če imate v prtljažniku snežne verige. A zgolj to ne bo dovolj, da se izognete sankcijam, saj jih morate ob snežnih razmerah obvezno namestiti.

Marsikoga od menjave pnevmatik odvrne razmeroma visoka cena gum (ta je seveda odvisna od proizvajalca, širine, višine, preseka) in menjave. Za celotno premontažo in centriranje štirih pnevmatik boste odšteli povprečno od 30 evrov dalje. Pred izbiro je priporočljivo upoštevati ponudbe »od ust do ust« ali pregledati cene premontaže na svetovnem spletu, saj so te precej različne. Nekateri vulkanizerji zaračunajo še malo več, če imate na vozilu lita platišča namesto jeklenih. Medtem ko redki ponudniki v zimskem času poskrbijo, da so letne pnevmatike brezplačno shranjene na varnem in ustreznem prostoru, drugi za shrambo zaračunajo približno štiri evre.

Za vse, ki imate prostor, kjer bodo letne pnevmatike imele zimski spanec, pa še nasvet. Na AMZS svetujejo, da jih najprej očistite umazanije in obrišite do suhega, nato označite, na katerem kolesu so bile nameščene, ter postavite na suho, temno in hladno – najbolje v kakšen temen kot garaže ali kleti. V specializiranih trgovinah je kar nekaj posebnih stojal za shranjevanje pnevmatik, sicer pa priporočajo, da pnevmatike položite plosko drugo na drugo, jih prekrijete s ponjavo in preprečite, da bi prišle v stik z bencinom, oljem ali mastjo.

Nevarno oglaševanje

V teh dneh na televiziji nenehno predvajajo oglase, ki lastnike vozil prepričujejo, naj se njihova pnevmatika v zasneženih in ledenih površinah odnese najbolje. Dr. Dragan Petrovec z inštituta za kriminologiji pri ljubljanski pravni fakulteti je že pred časom opozoril na pasti tovrstnega oglaševanja. Za Delo je takrat povedal: »Oglaševalec sporoča, da če vozite s temi gumami, vam to omogoča nekaj, za kar v resnici vsi vemo, da ni res. Brez težav se pri veliki hitrosti na zasneženi cesti, naj bodo gume še tako dobre, ni mogoče ustaviti. Oglas pa nas prepričuje, da si z določeno gumo lahko privoščimo marsikaj. In to je nevarno.«

Voznik z zimskimi pnevmatikami se bo v nevarni situaciji resda ustavil nekoliko prej kot z letnimi, toda še vedno se bodo pojavile precej hude težave. »Zanašanje na vse mogoče varnostne mehanizme in izvrstne izume utegne biti huda past,« je sklenil.

Čeprav zakon pravi, da je zimska oprema obvezna od 15. novembra dalje, je zanjo treba poskrbeti že prej, če bi bila narava preveč radodarna s snegom. O zimskih razmerah sicer govorimo takrat, ko se sneg med sneženjem oprijema cestišča oziroma je cestišče že zasneženo oziroma zaledenelo. Dolžnost voznika je, da vozilo, ki ovira promet, odstrani, v nasprotnem primeru lahko to na njegove stroške storijo pooblaščene osebe.

Voznika vozila, ki nima ustrezne zimske opreme, čaka globa 120 evrov, pravno osebo pa 1200 evrov. Globa 300 evrov za posameznika oziroma 3000 evrov za pravno osebo je predpisana, če voznik ne upošteva prometne signalizacije, ki označuje zimske razmere. Globa 500 evrov in pet kazenskih točk oziroma 5000 evrov za pravno osebo pa čaka voznika, če vozilo, ki ni opremljeno z zimsko opremo, ovira promet.