Tudi na posestvu Brdo hitijo z odpravljanjem posledic žledoloma

Na spletni strani zavoda iščejo ponudnika za 4000 kubičnih metrov lesa in 8000 kubičnih metrov sekancev.

Objavljeno
10. marec 2014 17.40
Žledolom Brdo pri Kranju
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Brdo pri Kranju – Žledolom je tudi na gozdovih posestva Brdo povzročil veliko škode. Poškodovana drevesa so večinoma mlajša, medtem ko posebna oziroma zelo stara drevesa niso poškodovana.

Višja strokovna sodelavka iz tajništva JGZ Brdo Eva Kalan je pojasnila, da so takoj, ko so to dopuščale razmere, lotili odstranjevanja lesa okrog zunanje ograje in popravila ograje, nato so omogočili prehodnost po vseh cestah.

»Sedaj izvajamo sanacijska dela v parku, ki se bližajo koncu, tako da je vstop v park za obiskovalce že mogoč, potem pa se bomo lotili se sanacije na posestvu,« je razložila sogovornica. S tem je zavrnila navedbe, da se na samem posestvu po ujmi ne dogaja nič, medtem ko so okoliški kmetje zelo hitro pričeli z odstranjevanjem poškodovanega drevja.

Kot poudarjajo na Brdu, bi radi čimprej vzpostavili normalne razmere in za obiskovalce vnovič pričeli organizirati oglede posestva, naravoslovne dneve kot tudi opazovanje divjadi in foto lov, konjeniške programe, ribolov, prekajevanje postrvi in delavnice za poslovneže.

Javno zbiranje ponudb za odpravo posledic žledoloma

Na spletni strani JGZ Brdo Predoslje je mogoče prebrati, da so konec prejšnjega tedna pričeli z javnim zbiranjem ponudb za odpravo posledic žledoloma.

Ponudbe za prodajo lesa na panju, ki ga je potrbno pospraviti, bodo zbirali do 24. marca. Ocenjena količina lesa je približno 4000 kubičnih metrov in približno 8000 kubičnih metrov biomase oziroma sekancev. Kot je še napisano v opisu predmeta prodaje, je treba iz gozda do gozdne ceste spraviti ves les s premerom večjim od 10 centimetrov.