Tudi o financiranju oddelka

Madžarski predsednik Laszlo Solyom drugi dan svojega obiska v Sloveniji zaključuje v severovzhodni Sloveniji. Sprejela sta ge že mariborski rektor Ivan Rozman in dekan filozofske fakultete Marko Jesenšek.

Objavljeno
09. oktober 2009 16.14
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Maribor - Madžarski predsednik Laszlo Solyom drugi dan svojega obiska v Sloveniji zaključuje v severovzhodni Sloveniji. Dopoldne je obiskal Univerzo v Mariboru, kjer ga je sprejel tamkajšnji rektor Ivan Rozman, nato pa še filozofsko fakulteto v Mariboru, kjer je obiskal oddelek za madžarski jezik s književnostjo. Beseda je tekla tudi o financiranju oddelka.

 

Po pogovorih z Rozmanom je Solyoma na mariborski filozofski fakulteti sprejel dekan fakultete Marko Jesenšek in predstojnica tamkajšnjega oddelka za madžarski jezik s književnostjo Anna Kollath, s katerima je opravil krajši pogovor.

 

Madžarski predsednik po pogovorih ni dajal izjav, dekan filozofske fakultete Marko Jesenšek pa je povedal, da je beseda tekla tudi o financiranju omenjenega oddelka, v okviru katerega od leta 1981 delujeta katedra za madžarski jezik s književnostjo ter lektorat. Kot je dejal, je bil obisk potreben, saj je bolonjska prenova študijskih programov pustila veliko finančno luknjo.

 

"Težave so zlasti pri programih, ki imajo zelo malo študentov. Hungaristika ima 11 študentov, vpišemo jih okoli štiri do pet na leto in država je ob prenovi nekoliko pozabila, da gre za študij posebnega pomena. Od leta 2004 je bil študij financiran tako kot vsi ostali, v sedanjih finančno zahtevnih časih pa smo se bili primorani obrniti tudi na madžarsko stran in tudi na njihovega predsednika, ki je s problematiko seznanjen in jo je pripravljen tudi pomagati reševati," je dejal Jesenšek.

 

Ob tem je dekan filozofske fakultete pojasnil, da je to vprašanje potrebno reševati bilateralno. Gre namreč za meddržavni sporazum in tako kot smo Slovenci pred štirimi leti pomagali reševati status slovenistike na budimpeštanski univerzi ELTE, tako je zdaj potrebno recipročno zagotoviti normalne delovne pogoje hungaristiki na naši fakulteti, je še dejal Jesenšek.

 

Sicer pa predsednik sosednje Madžarske obisk Slovenije zaključuje v Prekmurju. Pred Mestno hišo v Lendavi ga bo najprej pozdravil župan Anton Balažek, nato pa se si bo ogledal madžarski kulturni center Banffy. Popoldne bo obiskal še spominsko hišo Györgya Dobronokija v Dobrovniku, kjer si bo ogledal hišo in etnografsko zbirko ter se srečal s predstavniki Madžarske samoupravne narodne skupnosti občine Dobrovnik.