Zapleti pri drugem obroku izplačila plačnih nesorazmerij v šolstvu

Ministrstvo ne more zagotoviti plačila v celoti, ampak le tretjino. Sviz ministrstvu očita »novo nesprejemljivo navodilo«.

Objavljeno
28. januar 2015 12.53
iza SVIZ
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana − Konec januarja poteče rok, ko morajo javni uslužbenci dobiti še drugi obrok poračuna tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj. Obveznost so marsikje že poravnali, a natančnih podatkov, koliko javnih uslužbencev je drugi obrok že dobilo izplačan in koliko ne, ni.

»Nekatere šole bodo z namenom, da ne bi kršile zakona, izplačale sredstva v zakonskem roku, torej do konca januarja, potem pa ministrstvo tožile za sredstva, ki bi jih moralo izplačati,« je na današnji novinarski konferenci dejal glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. »Zakaj se moramo iti to, če na koncu pride vse še dražje,« je vprašal.

Ministrstvo za izobraževanje je v sredo vrtcem in šolam sporočilo, da bo zavodom, ki zaposlenim še niso izplačali drugega obroka poračuna, nakazalo sredstva v višini ene tretjine potrebnih sredstev, najavljenih v zahtevkih, ki so jih zavodi posredovali ministrstvu, so sporočili iz Sviza.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so na odločitev ministrstva zapisali, da gre za »novo nesprejemljivo navodilo in vse bolj uveljavljajočo se prakso krčenja sredstev za izobraževanje na vseh koncih s strani šolskega ministrstva«.

Na ministrstvu so pojasnili, da glede na trenutni predlog rebalansa državnega proračuna, ki pa še ni potrjen in ga vlada še obravnava, ministrstvo trenutno ne more zagotoviti plačila v celoti. Sredstva v višini ene tretjine sredstev, ki so jih najavili v zahtevkih pa bo ministrstvo nakazalo v četrtek.

Izplačilo poračuna je že lani, ko je bilo treba v začetku leta izplačati prvi obrok, povzročilo precej razburjenja v javnih zavodih, ki so opozarjali, da bi jim za obveznost morali zagotoviti dodatna sredstva. A je bilo stališče finančnega ministrstva, da dodatnega denarja iz proračuna ne bo in morajo sredstva zagotoviti sami znotraj svojih finančnih načrtov.

Največ pozivov k zagotovitvi sredstev je bilo prav s področja šolstva in tudi zdravstva. Izobraževalnim zavodom je naproti stopilo resorno ministrstvo, ki je šolam in tudi univerzam zagotovilo del sredstev, a manj, kot so zaprosili.

Izplačilo obeh obrokov v javni in državni upravi je ocenjeno na približno 200 milijonov evrov.