Tudi Trofenik izstopil iz poslanskega kluba LDS

Ormoški poslanec Vili Trofenik je uradno objavil izstop iz poslanskega kluba LDS. Vili Trofenik sicer ni član LDS, za državnozborskega poslanca pa je kandidiral na njihovi listi.

Objavljeno
28. marec 2007 15.40
Vili Trofenik (LDS)
Ormož - Ormoški poslanec Vili Trofenik je na današnji novinarski konferenci uradno objavil izstop iz poslanskega kluba LDS. Odločitev za takšno potezo je dozorela v nekaj zadnjih dneh, razloga pa sta prvenstveno dva - objava intervjuja s ptujskim županom Štefanom Čelanom (LDS) v enem slovenskih tiskanih medijev, v katerem je navedenih veliko neresnic, drugi razlog pa je podpora predlogu ureditve 14 pokrajin v Sloveniji, ki je slab tako za državo kot za Ormož, je potezo pojasnil Trofenik.

Med vzroki za takšno odločitev je Trofenik navedel tudi znane nedavne "turbulence znotraj stranke, ki se bodo gotovo še nadaljevale", sicer pa je v poslanski klub LDS pred volitvami stopil na povabilo in po dogovoru z Antonom Ropom . "Ker je zdaj izstopil iz LDS tudi Rop, me dogovor več ne obvezuje," je še povedal Trofenik in dodal, da se je s kolegi osebno povsem dobro razumel.

Po njegovih besedah bi bilo ostati v klubu LDS po zadnjih dogajanjih in strategiji stranke proti njegovim načelom. "Moj temeljni princip dela poslanca je v izboljševanju kvalitete življenja Ormoža in okolice in kot poslanec sem vedno zagovarjal ormoške interese, tako v preteklih mandatih kot zdaj. Moje nadaljnje sodelovanje v poslanskem klubu LDS pa bi pomenilo zagovarjanje drugačnih interesov, zato raje izstopam. Svojo odločitev pa sem želel najprej povedati v domačem okolju, kjer imam svoje volivce," je povedal Trofenik.

Trofenik: Sodeloval bom z Lahovnikovo skupino, vendar ne kot njen član

V prihodnjem obdobju se Vili Trofenik ne namerava priključiti nobeni politični stranki ali društvu, pač odhaja med nepovezane poslance, bo pa, kot je še dejal, "sodeloval z Lahovnikovo skupino, vendar ne kot njen član". Na vprašanje, ali vendarle razmišlja o pristopu k kateri od drugih političnih opcij, pa je Trofenik odgovoril, da je dobil ponudbe z večih strani, tudi iz SDS in posredno iz SD, vendar se zaenkrat ni odločil za nobeno opcijo.

Vili Trofenik sicer ni član LDS, za državnozborskega poslanca pa je kandidiral na njihovi listi. Pred tem je svojo poslansko funkcijo dva mandata opravljal kot poslanec na listi SLS, katere član pa je bil le zadnji dve leti prejšnjega mandata.

Razpad poslanske skupine LDS

Kot je znano, je iz poslanske skupine LDS januarja najprej izstopilo šest poslancev - Matej Lahovnik, Pavel Gantar, Davorin Terčon, Alojz Posedel, Majda Širca in Cveta Zalokar Oražem. Kasneje so ustanovili samostojno poslansko skupino nepovezanih in združenje Zares, ki naj bi bilo osnova za konstitucijo nove stranke.

Nato so stranko in poslanski klub zapustili še Darja Lavtižar Bebler, Milan M. Cvikl, Anton Rop in Marko Pavliha, ki so se minuli teden pridružili Socialnim demokratom. Predsednik SD Borut Pahor je novim članom priredil sprejem in ob tem poudaril, da SD računa na velik uspeh na naslednjih volitvah v državni zbor.

SD najmočnejša opozicijska poslanska skupina

S pridružitvijo omenjenih poslancev je SD s 14 poslanci postala najmočnejša opozicijska poslanska skupina. Z današnjim izstopom Trofenika pa je moč LDS v državnem zboru še šibkejša, saj bo poslej delovala z 12 poslanci. Po moči bo stranka na tretjem mestu v državnem zboru, pred izstopi pa je liberalno demokracijo v parlamentu zastopalo 23 poslancev in je bila po parlamentarni moči na drugem mestu takoj za največjo vladno stranko SDS.

Poslanska skupina LDS je za novega vodjo poslanske skupine v ponedeljek izvolila Jožefa Školča, za njegovega namestnika pa Aleša Guliča. Školč je funkcijo začasnega vodje sprejel minuli torek, potem ko je poslansko skupino zapustil nekdanji vodja Anton Rop. Gulič je zamenjal Milana M. Cvikla, ki se je tako kot Rop pridružil poslanski skupini Socialnih demokratov.

V začetku marca so mediji poročali o še najmanj treh izstopih iz poslanskega kluba LDS. V poslansko skupino nepovezanih poslancev naj bi prestopil Ljubo Germič, medtem ko naj bi Slavko Gaber in Mitja Slavinec razmišljala o tem, da bi v prihodnje opravljala funkciji samostojnih poslancev.

Poleg Školča, Guliča, Germiča, Gabra in Slavinca so v poslanski skupini LDS še Anton Anderlič, Rudolf Moge, Geza Džuban, Miran Jerič, Milan Petek, Borut Sajovic in Matjaž Švagan.