Tudi v Celju cepijo proti raku na materničnem vratu

Zavod za zdravstveno varstvo Celje je začel cepiti proti okužbi s humanimi papiloma virusi, doslej pa se je cepilo pet mladostnic. Zaenkrat je cepljenje samoplačniško.

Objavljeno
19. januar 2007 10.47
Cepljenje proti HPV
Celje - Zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) Celje je začel cepiti proti okužbi s humanimi papiloma virusi (HPV), doslej pa se je cepilo pet mladostnic. Na zavodu cepljenje poteka vsak dan od 8. do 12. ure, cena cepljenja v predpisanih treh odmerkih pa znaša 354 evrov. Zaenkrat je cepljenje samoplačniško, so sporočili iz celjskega ZZV.

Po besedah predstojnice oddelka za epidemiologijo na ZZV Celje Alenke Skaza je cepivo zelo učinkovito pri preprečevanju okužb s HPV, ki povzročajo hujše predrakave spremembe in raka materničnega vratu. Cepivo namreč zaščiti proti najpogostejšima genotipoma HPV, ki povzročata okrog 70 odstotkov primerov raka materničnega vratu. Učinkovito preprečuje tudi nastanek genitalnih bradavic.

Skazova je tudi povedala, da se cepljenje priporoča zlasti mladostnicam in mlajšim ženskam, starim do 26. let. Posebno pomembna in ranljiva skupina so mladi ljudje, saj se v starosti od 15 do 24 let s HPV okuži vsaka četrta oseba. Po njeni oceni je z javnozdravstvenega stališča cepljenje smiselno tudi za moške, saj lahko ti kot pasivni prenašalci virusa okužijo ženske.

Cepljenje proti okužbi s HPV se opravlja s tremi odmerki cepiva v obdobju šestih mesecev. Drugi odmerek je treba prejeti dva meseca po prvem, tretjega pa šest mesecev po prejetju prvega odmerka.