Tujci čakajo na postajališča za avtodome

V treh letih bodo v 50 občinah, prva že letos

Objavljeno
03. februar 2015 00.09
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto
Zdenka Lindič - Dragaš, Novo mesto

Mirna - Organizatorji mreže postajališč za avtodome po Sloveniji so se vrnili s turističnega sejma CMT v Stuttgartu zelo zadovoljni. Vzbudili so zanimanje in mnoge obete, da popotniki z avtodomi Slovenije poslej ne bodo le prevozili.

»Na sejmu smo predstavljali Slovenijo. V pogovorih z obiskovalci in razstavljalci smo izmenjali izkušnje ter dobili potrditev, da nemški popotniki z avtodomi poznajo Bled in Postojno, v Sloveniji pa se med vožnjo na dopust na hrvaško obalo večinoma ne ustavljajo. Po vzpostavitvi mreže postajališč za avtodome, ki je naletela na izjemen odziv, se bodo mnogi ustavili pri nas in morda celo ostali kakšen dan. To je tudi cilj projekta,« je povedala njegova koordinatorka Petra Krnc.

Obiskovalci sejma, ki so v okviru slovenskega dneva ob zvokih harmonike spoznavali dobrote slovenske kulinarike, so lahko tudi odnesli s seboj brošuro. V njej so tako kot na začasni spletni strani v slovenskem, angleškem in nemškem jeziku predstavljene slovenske občine, ki že sodelujejo v projektu nastajajoče mreže postajališč za avtodome. Njegova nosilka je dolenjska občina Mirna, v njem pa je za zdaj še 45 drugih.

Z vzpostavitvijo mreže postajališč za avtodome po Sloveniji želijo pod enotno tržno znamko doma in v tujini promovirati Slovenijo, predvsem pa lokalno turistično ponudbo. V treh letih bo v najmanj 50 občinah urejeno vsaj eno standardizirano postajališče z informacijsko tablo, prva pa bodo vključena v mrežo še letos. Kakšna naj bodo, da bodo pritegnila avtodomarje - v sezoni skozi Slovenijo pelje okoli 90.000 avtodomov, pri nas jih je registriranih več kot 4000 -, pa so Mirnčani partnerjem v projektu pokazali med obiskom postajališča v Garmisch-Partenkirchnu, ki deluje vse leto.