Tuje tiskovne agencije o Sloveniji in evru

Tuje tiskovne agencije so poročale o vstopu Slovenije v evrsko območje. Večina jih poudarja, da je Slovenija prva med novimi članicami, ki o uvedla evro.

Objavljeno
31. december 2006 20.48
Belgijski finančni minister Didier Reynders, komisar evropske komisije za znanost in raziskave Janez Potočnik, evropski komisar za finance Joaquin Almunia in slovenski minister za finance Andrej Bajuk
Ljubljana - Tuje tiskovne agencije so v soboto in nedeljo poročale o skorajšnji uvedbi evra v Slovenji. Ob tem jih je večina poudarila, da je Slovenija prva med novimi članicami EU, ki bo uvedla skupno valuto, to pa se bo zgodilo prav na peto obletnico uvedbe evrske gotovine v dosedanjih dvanajstih članicah območja evra.

Francoska tiskovna agencija AFP je poročala, da je v Sloveniji vse pripravljeno, da opolnoči "kot prva nekdanja komunistična država" prevzame evro. To bo nova stopnja v integraciji zahodne in vzhodne Evrope, še piše AFP.

Da bo Slovenija kot prva med novinkami v EU prevzela evro, je poročala tudi srbska tiskovna agencija Beta. Agencija piše, da se poslavlja tolar, v času katerega je nekdanja jugoslovanska republika brez dvoma doživela največji razcvet.

Agencija Tanjug pa je poročala, da "jadranski tiger" 1. januarja uvaja evro. Agencija navaja zahodnoevropske analitike, ki pravijo, da vstop v elitno skupino Slovenijo zavezuje k bolj radikalnim korakom ne le v bančništvu, temveč na vseh gospodarskih področjih, v katerih je še vedno zaznati močan vpliv države.

Hrvaška tiskovna agencija Hina je poročala, da je v Sloveniji vse pripravljeno na uvedbo evra, največ pozornosti pa je namenjeno delovanju mreže bankomatov, ki bo prenehala delovati v nedeljo ob 21. uri, nato pa jih bodo napolnili z bankovci po deset in 20 evrov.

Italijanska tiskovna agencija Ansa pa je poročala, da bo evro v ponedeljek praznoval peti rojstni dan, hkrati pa se bo območje evra razširilo na novo članico, Slovenijo. Agencija navaja, da bo Slovenija prva med državami, ki so v EU vstopile 1. maja 2004, ki bo uvedla evro, zdaj pa je naloga slovenske vlade, da ne bo izdala pričakovanj drugih partnerk v območju evra, in bo s strukturnimi reformami poskrbela za zdravje javnih financ.

Tudi tiskovna agencija BiH Fena je poročala, da bo evro 1. januarja postal slovenska valuta. Da bi se prebivalci navadili na nov denar ter da bi preprečili neupravičene podražitve, pa bo še v prvi polovici leta 2007 v veljavi dvojno označevanje cen.

Nemška tiskovna agencija dpa je zapisala, da bo Slovenija novo leto pričakala z novo valuto. Sklicujoč se na STA je tudi zapisala, da banke danes zaključujejo priprave na uvedbo evra.