Tuji gostje term na kirurške posege v UKC Maribor

Projekt bodo v tem mesecu predstavili tujim zavarovalnicam, seznama pacientov še ni.

Objavljeno
05. oktober 2012 17.23
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor - Zdravljenje tujih državljanov v mariborskem kliničnem centru, ki bo pri tej tržni dejavnosti sodeloval s Termami Maribor, bo predvidoma zaživelo v začetku prihodnjega leta. Ceniki za samoplačnike so še v pripravi, po pričakovanju pa bo med tujci največ zanimanja za kirurške posege.

Da se ruski državljani zanimajo za več tisoč operacij v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, smo poročali pred časom, mariborski UKC pa je že v začetku julija s Termami Maribor podpisal pismo o nameri, po katerem bi nudil zdravstvene storitve gostom Term, v teh pa bi skrbeli za rehabilitacijo.

Računajo na Ruse in paciente iz drugih držav

»Seznama pacientov še nimamo, imamo pa že prve razgovore z zavarovalnicami,« je pojasnila Leonida Vidovič, predsednica uprave mariborskih Term. Po njenih besedah pričakujejo, da bodo do konca meseca projekt predstavili tujim zavarovalnicam.

V Termah so pod novimi ruskimi lastniki in novo upravo za glavno dejavnost izbrali prav zdravstveni turizem; pri tem ne računajo le na goste - paciente iz Rusije, temveč tudi iz drugih držav. Podobno pravijo v UKC Maribor. »Tujega samoplačnika bi radi sprejeli ne glede na to, iz katere države prihaja,« so sporočili iz uprave UKC.

Kot so pojasnili, bi jim lahko nudili vse svoje storitve, vendar bi se v prvi fazi osredotočili na področja kirurgije (ortopedija, plastična kirurgija, estetske operacije), okulistike in oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Ocene letnega izkupička še ni

»Dogovarjamo se, na kakšen način bomo izvajali načrtovano tržno dejavnost. Ceniki so v fazi oblikovanja,« so še sporočili iz vodstva mariborskega UKC. Na vprašanje, ali bodo zdravniki za izvajanje teh storitev plačani po podjemnih pogodbah ali jih bodo opravljali v sklopu rednega programa, so z UKC odgovorili, da morajo za odločitev o tem najprej proučiti obe možnosti.

Prav tako še niso dokončane analize, koliko posegov sploh lahko ponudijo na trgu in kolikšen bi bil na leto izkupiček iz naslova zdravljenja tujih državljanov.

Tudi v vodstvu Term niso mogli oceniti, koliko gostov iz tujine se zanima za zdravstvene posege v Mariboru. »O številkah je težko govoriti, ker moramo zanimanje za zdravstvene storitve ustvariti sami,« je povedala Leonida Vidovič, ki pričakuje, da je med tujci največ zanimanja za ortopedske posege in rehabilitacijo.