Turiste vabijo s kartico in rikšo

V Bohinju želijo s trajnostno mobilnostjo podaljšati bivanje turistov – prenovili so tudi parkirni sistem.

Objavljeno
18. julij 2017 16.29
Blaž Račič
Blaž Račič
Stara Fužina – V Bohinju ustvarjajo inteligentni transportni sistem, ki omogoča trajnostno in manj stresno doživljanje turizma, pravi direktor Turizma Bohinj Klemen Langus in poudarja prenovljen parkirni režim, kartico Gost Bohinja in novost v Sloveniji, prvo električno rikšo za prevoz turistov.

»Pridem v Bohinj in sem mobilen, je naša zaveza turistom,« je dejal Klemen Langus in opozoril na kartico Gost Bohinja. Z nakupom turist pridobi številne ugodnosti: od brezplačnih prevozov z javnimi prevoznimi sredstvi v Bohinju (avtobus hop on hop off, ladjica Bohinj), popustov pri uporabi javnega prevoza (vlak, avtobus) v smeri proti Bledu, Kranju, Ljubljani, popustov pri vstopninah ... Alenka Dobravec iz hotela Kristal v Ribčevem Lazu je dejala, da je kartica Gost Bohinja do turistov »prijazna ponudba«, ki poleg popustov in ugodnosti gostom omogoča, da se odločajo za daljše počitnice.

Kartica za tri dni stane 19 evrov, za pet dni 26 evrov, za deset dni pa 29 evrov. Letos so jih prodali 1200, Langusa pa veseli, da je tretjina desetdnevnih, kar, kot je dejal, kaže, da se razvija nov trend obiska turistov za prihodnje. To tudi pomeni, da turisti v Bohinju ostajajo dlje, kar sovpada s ciljem, da bi povprečno dobo bivanja turistov s sedanjih treh dni podaljšali na štiri, pravi Langus. Kartico sofinancirata Turizem Bohinj in 122 partnerjev (od 230 različnih ponudnikov v Bohinju), projekt je letno vreden 140.000 evrov.

Parkiraj in se pelji

Prenovljena parkirna ureditev turistom omogoča, da informacije o zasedenost parkirišč dobijo ne le na posebni mobilni aplikaciji, ampak tudi tik pred parkirišči na usmerjevalnih tablah. Župan Franc Kramar pravi, da so prvi rezultati po uvedbi novega sistema spodbudni. Dejal je, da je na najbolj obleganih mestih ob jezeru v Ribčevem Lazu in Stari Fužini cena parkiranja najvišja, to je evro in pol na uro, v manj obremenjenem Ukancu pet evrov za ves dan, medtem ko bodo ob konicah voznike, ki bodo svoje avtomobile parkirali na začasnem parkirišču nedaleč od hotela Kristal kakšen kilometer od jezera, nagradili z brezplačnim parkiranjem. Prav tako je brezplačno parkiranje na več parkiriščih z okoli 400 parkirnimi mesti v Bohinjski Bistrici, od koder do jezera oziroma Ukanca vozi turistični avtobus.

Poleg tega v Bohinju spodbujajo kolesarjenje po kolesarski stezi ali hojo, včeraj pa so predstavili še novost – prvo električno rikšo v Sloveniji, ki za zdaj turiste brezplačno vozi med Ribčevim Lazom in Staro Fužino. Projekt so pripravili v BSC Kranj, in kot je povedal direktor Rok Šimenc, gre za prvi poskus pri oblikovanju sodobne e-mobilnosti. Na podlagi izkušenj z rikšo v Bohinju se bodo v prihodnje lažje odločali o morebitnem nakupu novih rikš. Posamezen model stane od tri tisoč evrov do deset tisoč evrov, kar je odvisno od moči motorja, ki vozniku pomaga pri vožnji.