Turisti v Egipt spet marca

Tako rekoč le nekaj ur za tem, ko je ministrstvo za zunanje zadeve znižalo stopnjo varnostnega opozorila za potovanja v Egipt, so se slovenski turisti že lahko znova prijavili za počitnice ob Rdečem morju. Prvi letali bosta - če bo potnikov dovolj - iz Ljubljane v Šarm el Šejk poleteli že čez tri tedne, morda celo teden dni prej.

Objavljeno
17. februar 2011 19.37
Rok Šinkovc, Trip
Rok Šinkovc, Trip
Ljubljana –  V egiptovskih turističnih središčih je bilo tudi med najhujšimi demonstracijami v Kairu povsem mirno in večina tujcev ni opazila nobenih večjih sprememb pri načinu dela, preskrbi gostov ali ritmu vsakodnevnega življenja. Na to so opozarjale tudi turistične agencije, ki pa so se vseeno držale priporočil vlade in goste z enim letalom predčasno prepeljale domov, druge čarterske polete v tem obdobju pa odpovedale. Zdaj bosta Kompas in Palma skupaj kot najemnika sobotnih čarterjev proti Šarmu in Hurgadi po trenutnem načrtu ostala brez petih tedenskih terminov (skupaj deset letal s po 88 sedeži) oziroma bo za počitnice v Egiptu v tem terminu prikrajšanih približno 800 Slovencev. Tisti, ki so svoje aranžmaje vplačali za odpovedane termine, bodo lahko izkoristili poznejše odhode (čeprav bo za marsikoga to težje, saj je odpadel prav termin med šolskimi počitnicami).

Obe agenciji sta takoj po izbruhu nasilja v Egiptu zamrznili pogodbi z Adrio Airways, zdaj pa sta jo le »odmrznili« – tako na veselje Kompasa, Palme, Adrie Airways in seveda številnih Slovencev, ki jim je Rdeče morje pozimi zelo ljuba destinacija. Prvo letalo bo Palma poskušala (brez partnerskega Kompasa) napolniti že 5. marca, skupaj pa bosta agenciji zračni most odprli 12. marca. Nato sledita še dva marčevska odhoda (19. in 26. marec) in vsi pomladanski po načrtu. Po informacijah predstavnikov agencij tako rekoč vsi evropski ponudniki aranžmajev znova letijo k Rdečemu morju (večina poletov sploh ni odpovedovala).

Gostitelji se trudijo, da bi čim več gostov hitro vrnili v svoja središča (predčasno jih je z obal Rdečega morja po poročanju tiskovnih agencij odšlo več kot 400.000), nekatere hotelske verige pa so zdaj, ko se v Egiptu začenja visoka sezona, cene namestitev obdržale na ravni srednje ali nižje sezone. Tudi Kompas ima v najnovejši ponudbi nekaj cenovno privlačnih ponudb. Vrnitev množičnega turizma pomeni tudi vrnitev ustaljenih praks, vključno s cenami, ki so marca in aprila že višje kot ob začetku leta.