Turistična sezona: za pivo manj

Letošnja sezona podobna lanski, turisti trošijo manj, ponekod opažajo manj dnevnih obiskovalcev.

Objavljeno
30. julij 2013 18.12
bsa*TURIZEM
Blaž Račič, Boris Šuligoj, Luka Jakše, Damjana Stamejčič
Blaž Račič, Boris Šuligoj, Luka Jakše, Damjana Stamejčič
Ljubljana - Turistični delavci po vsej Sloveniji ugotavljajo, da je letošnja poletna sezona po obisku podobna lanski, le da je potrošnja marsikje opazno manjša. To vedo predvsem gostinci: če je turist pred leti brez zadržkov spil dve pivi, zdaj le še eno. Turisti vse bolj gledajo na stroške, tudi pri prehrani.

Te dni vsak dan potuje skozi Slovenijo po skoraj milijon turistov. Le manjši delež (manj kot deset odstotkov) jih ostane v državi. Danes bo Statistični urad RS objavil podatke za pol letni obisk. Prvi meseci leta so pokazali upad obiska, že v mesecu maju so se podatki bistveno izboljšali. Tako, da večjih odstopanj po številu turistov in prenočitev ni pričakovati, navkljub manjšemu prihodu Italijanov. So pa namesto njih prišli drugi v večjem številu. Večji problem je poraba. Sploh ni nujno, da je poraba gostov nižja zgolj zaradi večjega varčevanja (stiskanja) turistov. Marsikje v turizmu denarja ne znajo zaslužiti. Ob slovenskih avtocestah, denimo, kjer je poleti daleč premalo restavracij in postajališč za vse milijone ljudi, ki zato raje potujejo mimo.

Ob morju te dni gostijo od 7000 (med tednom) do 10.000 (konec tedna) stacionarnih gostov, ki se jim pridruži še vsaj od 3000 do 5000 dnevnih gostov. Julija imajo podoben obisk kot lani, v sedmih mesecih pa bo skupno število prenočitev še zmeraj za tri odstotke višje, kot v lanskem letu, ki velja za uspešno leto. Statistični podatki za pet mesecev kažejo, da je bilo ob morju 11 odstotkov manj italijanskih in sedem odstotkov manj nemških gostov, zato pa je bilo sedem odstotkov več domačih in celo 33 odstotkov več ruskih gostov. Ocena, da je manj dnevnih gostov, je površna in netočna.

Gostov več, zaslužka manj

V Portorožu ocenjujejo, da je turistična sezona po obisku precej podobna lanski (na letni ravni celo uspešnejša), po prihodkih pa občutno nižja. Zgovorna je izjava portoroškega gostinca in hotelirja Mateta Matjaža: "V juliju imamo v našem hotelu Tomi za približno 15 odstotkov več prenočitev, v restavraciji pa je poraba za približno 15 odstotkov nižja."

Direktor Turističnega združenja Portorož Jadran Furlanič je povedal, da so hoteli te dni polno zasedeni, o dnevnih gostih pa nihče nima prave statistike. Tudi v Portorožu beležijo manj italijanskih gostov, občutno več pa je ruskih. Gostje so varčnejši in veliko skrbneje obračajo vsak evro. Furlanič je dejal, da je "Slovenija v Evropi premalo prepoznavna, zato bi morala država veliko več investirati v turistično infrastrukturo in promocijo."

Julij in avgust sta za Portorož najpomembnejša meseca, saj v teh dveh mesecih ustvarijo največji delež prenočitev (lani 358.000 prenočitev). Od prvega januarja letos do danes so ustvarili 623.000 prenočitev, to pa je vsaj 3 odstotke več kot lani. Glede obiska je piranska občina daleč najuspešnejša v državi. To je (paradoksalno) tudi posledica krize, saj turisti v krizi raje izbirajo bližnje cilje. Dnevnih turistov ni manj, če sodimo po gnečah na kopališčih ob morju. Vsa kopališča so brezplačna, zato pa ob morju skoraj ni več brezplačnih parkirišč. Pri statistiki dodajmo, da v Turističnem združenju Portorož ne morejo imeti natančnejšega pregleda nad številom turistov v kraju, ker iz zasebnih sob, penzionov, hostlov in počitniških domov (kjer imajo v občini 3782 ležišč) ne dobivajo dnevnih ali tedenskih podatkov o zasedenosti. Pač pa podatki temeljijo zgolj na zasedenosti hotelov in kampov (skupaj je v njih nekaj čez 8000 ležišč).

Bled vodi na Gorenjskem

Bled še naprej ohranja vodilno mesto med gorenjskimi turističnimi središči, a se povprečni čas bivanja turistov krajša in je zdaj 2,4 dneva. Prevladujejo gosti iz Velike Britanije, Nemčije in Italije, enako kot v Kranjski gori in Bohinju, kjer pa je veliko več domačih turistov.

»Če je pred leti turist spil dve pivi, danes spije le še eno. Če so si pred leti privoščili obilnejša kosila, se danes zadovoljijo z nekoliko manjšimi obroki,« ugotavlja direktor Turizma Bohinj Klemen Langus. Podobno o potrošnji turistov ne ugotavljajo le turistični delavci na Gorenjskem, pač pa tudi v slovenskem Primorju in v Ljubljani.

V Bohinju so junija našteli 34.000 prenočitev in dosegli junijski rezultat iz lanskega leta. Podobno so imeli tudi v Kranjski Gori junija nekaj več kot 30.000 prenočitev, pravi direktorica LTO Kranjska Gora Mirjam Žerjav. V kampu Šobec po številu prenočitev za osem odstotkov zaostajajo za lanskimi, rekordnimi rezultati, je povedal direktor kampa Šobec Sašo Gašperin.

Julija in avgusta Bled obišče največ turistov, ki v tem obdobju opravijo okoli 200.000 prenočitev, pravi direktorica blejskega Turizma Eva Štravs Podlogar, ko je bila tradicionalna Blejska noč, pa je na Bledu prenočevalo okoli pet tisoč turistov. Bled tako ohranja vodilno mesto med gorenjskimi turističnimi središči, povprečni čas bivanja turistov na Bledu se krajša in je zdaj 2,4 dneva.

V Bohinju ta mesec pričakujejo okoli 80.000 prenočitev, v Kranjski Gori pa 54.000, kar je običajno za ta čas. Na Bledu in v Kranjski Gori prevladujejo tuji turisti, predvsem iz Velike Britanije, Nemčije in Italije. V nasprotju z Bledom, kjer je delež slovenskih turistov skoraj zanemarljiv, jih je v Kranjski Gori bivalo 28 odstotkov, v Bohinju pa več kot polovica. Ključno je vreme, ugotavlja Gašperin, saj se vsako poslabšanje vremena in dež v kampu takoj poznata na obisku in številu prenočitev. Na Šobcu je letos manj dnevnih obiskovalcev, predvsem kopalcev.

Nove zmogljivosti hotelov povečale obisk prestolnice

Glavno mesto, ki je zadnje leto dobila precej novih zmogljivosti in premore 4044 sob oziroma 9011 ležišč, presega lanske rekorde prenočitev, saj ga julija in avgusta obišče največ turistov, ki ustvarijo kar 200.000 prenočitev. A tudi v Ljubljani opažajo manjšo turistično potrošnjo.

V šestih mesecih letos je bilo po oceni Turizma Ljubljana 371.235 prenočitev (v enakem obdobju lani 346.535), kar pomeni, da je Ljubljana lanske rekordne rezultate presegla za kar 7,1 odstotka. Samo junija je bilo skoraj sto tisoč prenočitev, kar je četrtina več kot lanskega junija. V prestolnici je velika večina gostov iz tujine, ki se v povprečju zadržijo dva dneva, domačih je le okoli štiri odstotke. Tudi v Ljubljani ugotavljajo, da turisti potrošijo manj: od leta 2011 se je dnevna potrošnja turistov s 147 evrov znižala na 125 evrov.

Ljubljana je zadnje leto dobila precej novih nastanitvenih zmogljivosti. V objektih, Plaza hotel (472 ležišč), Adora hotel, Vander hotel, Hotel Meksiko, Garni hotel Azur, G Design in hostel Trezoro, je novih 348 sob oziroma 724 ležišč, kar se nekoliko pozna pri povprečni zasedenosti. Vsega skupaj je v Ljubljani 4044 sob oziroma 9011 ležišč.

Zdravilišča si obetajo rešitev s poletno sezono

Uspešno poletno sezono pa si obetajo domača naravna zdravilišča in upajo, da jih bodo avgusta z večjim obiskom zopet razveselili tudi Italijani. Terme Olimia so odlično obiskane, v Termah Zreče in turistično-rekreacijskem centru na Rogli so zadovoljni. Njihova prednost je, da tudi v pasjih poletnih dneh vročina redko preseže 23 stopinj Celzija.

Če bi se napovedi uresničile, bi slovenska zdravilišča vsaj nekoliko ublažila izpad dohodka iz prvega polletja, ko je bil obisk gostov po besedah direktorja Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč Iztoka Altbauerja slabši, kot so ga pričakovali, in je bilo samo v prvih štirih mesecih prenočitev v zdraviliščih 6,6 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. »Več je gostov iz Nemčije, držav Beneluksa in največ seveda iz Rusije, upamo pa, da nas bodo avgusta z večjim obiskom zopet razveselili tudi Italijani.«

Čeprav so v prvi polovici leta tudi v Termah Olimia v Podčetrtku našteli nekoliko manj gostov kot lani v enakem času, si v poletnih mesecih v bazenih in hotelih obetajo odličen obisk kopalcev in gostov, saj najave vključno z že sklenjenimi dogovori kažejo na kar 20 odstotkov boljši izid od lanskega v enakem obdobju, je dejal Vasja Čretnik iz Term Olimia. Ocenjuje še, da je k odličnemu obisku nedvomno prispeval v začetku julija postavljeni tobogan z imenom King Kobra, za katerega so v Olimii odšteli 800.000 evrov.

V zreškem Uniturju so v prvi polovici leta skladno z načrti za dva odstotka presegli lani doseženo število nočitev gostov v Termah Zreče in turistično-rekreacijskem centru na Rogli. Kot je sporočila Tina Tinta Kovačič, so zadovoljni tudi s poletno sezono. V avgustu imajo v hotelih in apartmajih sicer še nekaj prostih mest, vendar si zaradi pestre ponudbe različnih dejavnosti in ugodne vremenske napovedi obetajo predvsem povečan obisk dnevnih obiskovalcev bazenov v Zrečah in na Rogli. Pri napovedih za jesenske in zimske mesece so v Uniturju zadržani kljub temu, da bodo takrat gostili kar nekaj vrhunskih športnikov in športnih ekip.