Turističnega vlagatelja za Tolmin bi iskali Švicarji

Podjetje Horwath HTL zahteva novo študijo izvedljivosti, ki bi Tolmince stala 30.000 evrov.

Objavljeno
13. september 2012 21.45
strelisce tolmin
Blaž Močnik, Tolmin
Blaž Močnik, Tolmin

Tolmin - Občina Tolmin je za zagon več deset milijonov evrov vrednega turističnega projekta na nekdanjem vojaškem strelišču nad Žabčami prejela ponudbo največjega svetovnega podjetja za svetovanje v turizmu iz Švice, ki so ob obisku v Tolminu povedali, da hočejo novo študijo izvedljivosti.

Občina je deset hektarjev veliko zemljišče na elitni sončni lokaciji od države odkupila leta 2008, že leto pred tem pa naročila študijo izvedljivosti, ki jo je pripravila družba Hosting. Ta je predvidela 33 milijonov evrov vreden turistični kompleks s centrom dobrega počutja, hotel s 150 sobami, kongresni center in 48 apartmajev, ki bi že po treh letih delovanja sprejel 25.000 gostov in ustvaril več kot sedem milijonov evrov letnega prihodka. Projekt razen neresnega prebliska ljubljanskega podjetja Doksa o 170 milijonov evrov vrednem termalnem centru in angleškem poizvedovanju s kapitalsko podporo iz Dubaja nikoli ni bil blizu uresničitve.

Švicarji so si že ogledali lokacijo

Ponudba švicarskega podjetja Horwath HTL, ki so ga Tolminci našli prek Javne agencije RS za podjetništvo in tuje investicije, najprej zajema pripravo novega strateškega dokumenta, kar bi občino stalo približno 30.000 evrov. »Plačali bi za podobno študijo, kot so nam jo že naredili, vendar bi nova pomenila vstopnico v svet turističnih vlagateljev in upravljavcev, ki pa jo s staro nismo dobili. Težava je, da Švicarji ne bodo privolili, da bi delali po starem dokumentu, toda prednost celotne ponudbe v primerjavi s podobnimi podjetji je, da je velik del njihovega zaslužka na koncu vezan na to, ali jim bo uspelo pridobiti upravljavca in vlagatelja za projekt,« je dejal tolminski župan Uroš Brežan. Medtem so se predstavniki Horwatha že mudili v Posočju in si ogledali lokacijo ter opravili uvodne pogovore z občino in Lokalno turistično organizacijo (LTO).

Vztrajali bodo 
pri velikem projektu

Odločitev o tolminsko-švicarskemu sodelovanju bodo sprejeli na občinskem svetu ob pripravi proračuna za naslednje leto. Direktor LTO Sotočje Janko Humar, ki sicer priznava, da doslej v omenjeni projekt odgovorni še niso vložili dovolj energije, pravi, da strošek študije ne bi smel ogrožati celotnega projekta. Po njegovem je prvi dokument opravil vlogo argumentacije kvalitete prostora nad Žabčami: »Pred tem smo mahali v prazno. Odtlej so se tržne razmere precej spremenile, zato je nova študija povsem na mestu. Za nameček je strošek glede na celotno naložbo povsem sprejemljiv«.

Humar je še dodal, da se lokalni skupnosti splača vztrajati pri večjem turističnem projektu, ki da ga Tolmin krvavo potrebuje glede na turistični razvoj v preteklem desetletju. »Glede na trdoživost dejavnosti ne vidim argumentov, da bi odstopali od ideje o večjem projektu. Švicarji so obenem mnenja, da iskanje vlagateljev ni tako nemogoč posel kot pred leti. Takrat so vsi razlagali, da so stopnje donosnosti prenizke, danes pa jih v drugih panogah niti ni ali pa so negativne. Kriza je razkrila marsikaj,« je opozoril Humar.