Turistični delavci nižje prihodke 
že štejejo v milijonih evrov

V slovenskih turističnih središčih so minuli teden, ko bi bil po stari ureditvi prvi teden zimskih šolskih počitnic, slabše zasedene zmogljivosti kot v prvem tednu lanskih počitnic. Napovedi o izpadu dohodka zaradi krajših počitnic se že uresničujejo.

Objavljeno
21. februar 2011 09.18
Blaž Račič, Brane Piano, Miha Rubin, Boris Šuligoj, dopisniki
Blaž Račič, Brane Piano, Miha Rubin, Boris Šuligoj, dopisniki
Kranjska Gora – Podatki o obisku v smučarskih centrih, na Obali in v zdraviliščih v preteklih dneh kažejo, da se bodo nižji prihodki v turistični dejavnosti šteli v milijonih evrov. »Vsekakor je združitev počitnic v enem tednu slaba ne le za turistične ponudnike, temveč tudi za goste, saj bo zaradi tega precej večja gneča,« je povedal direktor Zavoda za turizem Maribor Milan Razdevšek. V Kranjski Gori je bila v preteklem tednu za polovico slabša zasedenost kot v prvem tednu šolskih počitnic lani, je povedala Mirjam Žerjav, direktorica LTO Kranjska Gora. »Na žalost se uresničujejo črne napovedi, ki smo jih dali že junija 2010,« je dejala.

Zabeležili so predvsem izpad nočitev domačih gostov, ki so med zimskimi počitnicami lani opravili 95 odstotkov vseh prenočitev. Samo v največjem hotelskem podjetju v Kranjski Gori Hit Alpinei bodo zabeležili dobrega pol milijona evrov manj prihodkov, je dejala in še opozorila, da jim z odločitvijo o enotedenskih počitnicah delajo »institucionalni dež« sredi zime.
Nastanitvene zmogljivosti na območju Bohinja bodo v tednu letošnjih zimskih počitnic zasedene od 40- do 75-odstotno, ocenjuje Klemen Langus, direktor Turizma Bohinj, kar je slabše kot lani, ko so bile prvi teden počitnic zmogljivosti zasedene okoli 80-odstotno, drugi teden pa polovično. Lani so v času počitnic ustvarili dobro petino vseh prenočitev v zimski sezoni, zaradi krajših zimskih počitnic pa bodo zato na ravni zimske sezone zabeležili za desetino slabši obisk.

Med šolskimi počitnicami so bile lani vse postelje na Rogli ter v Termah Zreče zasedene oba tedna, podobno pa bo tudi med letošnjimi enotedenskimi počitnicami. Gostje se manj odločajo za celotedenske počitnice, zato so prodali več tri- in štiridnevnih aranžmajev.

V Mariboru podatkov o zasedenosti na turističnem zavodu konec tedna še niso imeli zbranih, je pa število prenočitev v minulem tednu precej manjše kot lani, prav tako dnevna poraba. »V tednu, ki ni več počitniški, v hotelih Habakuk in Bellevue v primerjavi z lanskim letom beležimo polovico slabšo zasedenost,« je pojasnila Darja Slivnjak iz Term Maribor.

Manj gostov na Obali 
in v zdraviliščih

»V primerjavi z lanskim prvim tednom šolskih počitnic smo imeli v hotelih Lifeclass prejšnji teden 2200 prenočitev manj,« je za Delo povedal Janez Jager, vodja trženja v Istrabenz Turizmu, ki med počitnicami ta teden pričakuje več gostov, kot so jih imeli v drugem tednu šolskih počitnic lani. Vendar je primerjava težka, saj so imeli v času ljubljanskih in mariborskih šolskih počitnic v Portorožu vedno večji obisk, kakor takrat, ko so imeli počitnice v drugih delih države. Jadran Furlanič, direktor Turističnega združenja Portorož, je povedal, da so imeli v prvem tednu približno 4000 prenočitev manj kot lani v istem času, v tem tednu pa bo gostov več.

»Zaradi slabše zasedenosti v prejšnjem tednu bo izguba portoroških hotelirjev med 300.000 in 400.000 evri. Z upoštevanjem izolskih in koprskih hotelov bo izpad prihodkov v obmorskem turizmu zaradi poenotenja počitnic približno pol milijona evrov,« je dejal Furlanič. Pravi še, da od lanske izredne seje vlade v Lipici opažajo, da se v turizmu v praksi dogaja nasprotje tistega, kar je hotel premier Borut Pahor. Medresorskega usklajevanja ni bilo, usklajevanj med ministrstvi s področja turizma pa že dolgo ni bilo tako malo. »Prepričan sem, da je na državni ravni zaradi enotnih počitnic približno 10 milijonov evrov izgube,« je dejal Furlanič.

Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, pravi, da so na podlagi zbranih podatkov in ocen 15 slovenskih zdravilišč ugotovili, da je bilo zaradi uvedbe enotedenskih zimskih počitnic v vseh zdraviliščih v prvem tednu za dva milijona evrov izgube. Minister za šolstvo Igor Lukšič je s tem ukrepom omogočil približno 14.000 šolarjem skupne počitnice v svojih družinah, 236.000 šolarjem pa onemogočil normalne počitnice v dveh tednih,« je dejal Iztok Altbauer.

Ob lepem vremenu pričakujejo tudi 
dnevne smučarje

Ta teden v Kranjski Gori pričakujejo dobro zasedenost zmogljivosti, ob lepem vremenu pa tudi dnevnih obiskovalcev. Kljub temu ta mesec pričakujejo za 10.000 do 15.000 manj prenočitev kot februarja lani. Za koliko se bo manjši obisk poznal v prihodkih, Žerjavova ni želela ugibati. Ob ugodni vremenski napovedi v prihodnjih dneh v Bohinju pričakujejo dodatne rezervacije, večjega navala pa ne. Po aktualnih rezervacijah bodo letos med počitnicami našteli okoli deset tisoč prenočitev, kar je pol manj kot med lanskimi počitnicami, zaradi krajših počitnic pa okoli pol milijona evrov prometa manj. Mnogi Slovenci se bodo odločili za dopust v sosednjih državah, je dejal Langus in dodal, da se kažejo tudi posledice zaostrenih gospodarskih razmer.

Pretirane gneče zaradi dnevnih obiskovalcev smučišč na Rogli ne pričakujejo, saj se Slovenci med počitnicami tradicionalno odločajo tudi za smučarske počitnice v Avstriji in Italiji, po drugi strani pa zato, ker to zimo opažajo drugačno obnašanje dnevnih obiskovalcev. Ti vse manj kupujejo celodnevne ali poldnevne smučarske karte, več pa prodajo vozovnic za določeno število ur. »Upamo, da bo na Rogli smučalo vsaj toliko smučarjev, kot jih je med počitnicami v prejšnjih letih,« pravi Mihaela Solar iz Uniturja. Za teden pred in med počitnicami na Rogli pravijo, da prav tako niso oziroma ne bodo imeli veliko prostih zmogljivosti, saj jih ob zmanjšanju domačih zasedejo gostje iz sosednjih držav.

Višje cene 
in več odhodov v tujino

Turistične agencije z negotovostjo pričakujejo, kako bodo združene zimske šolske počitnice vplivale na njihov »izkupiček«. Ker je odločitev znana že dolgo, so se lahko pripravili na enotedensko obdobje, za katerega vsi po vrsti trdijo, da je povpraševanje večje od povprečja zadnjih let, v drugem tednu pa precej manjše. »Posledice odločitve o enotnih šolskih počitnicah vsekakor občutimo. Ne samo, da so s tem naši gostje prisiljeni počitnikovati v enem terminu in so zato omejeni v izbiri, zanje to pomeni tudi višje cene, saj je povpraševanje po apartmajih in hotelih v Sloveniji zgoščeno na en teden. Pri družinah opažamo več zanimanja za bližnjo tujino, predvsem smučanje v Avstriji ali Italiji, toda tudi na Rogli ali v Kranjski Gori imamo zaradi pričakovanega večjega zanimanja še nekaj malega prostora,« pravi Mišo Mrvaljevič, svetovalec uprave Kompas. Podobno predstavnica Palme Leni Petek Rovšnik pravi, da je povpraševanje v počitniškem tednu v primerjavi z lani večje: »Najbolj na udaru so smučanje in letovanja v toplih krajih. Pred in po počitnicah ne beležimo tako velikega zanimanja.«