Turistični muzej v delno prenovljenem Monfortu

Občina Piran je skladišče soli Monfort namenila kulturi, prireditvam in druženju občanov.

Objavljeno
29. september 2014 19.44
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Portorož - Ob svetovnem dnevu turizma je Portorož dobil prostore za bodoči muzej turizma, ki ga Slobodan Simič Sime in Tomi Brezovec snujeta že vsaj 10 let. Priložnost se je ponudila, ko je občina delno prenovila streho, električno napeljavo in poskrbela za požarno varnost skladišča soli Monfort. Prenova ostrešja je bila nujna, saj je bilo monumentalno skladišče pokrito z zdravju škodljivimi azbestnimi salonitkami.

Za prenovo najbolj nujnih delov velike stavbe so namenili okoli 270.000 evrov, pri čemer je ministrstvo za kulturo prispevalo 98.500 evrov. Občina Piran je Monfort namenila kulturi, prireditvam in druženju občanov. Doslej sta v njem delovali galerija Obalnih galerij in razstavišče tradicionalnih plovil Pomorskega muzeja Piran.

Zbirko plovil so tokrat obogatili s redkim primerom plovila batana (z jadri), ki so ga izdelali člani pomorskega društva Bracera. Občina Piran je dobila v Monfortu (v delu na novo sproščenih skladišč) še en zelo nenavaden prireditveno, družabni in kulturni prostor, zavod Turistum pa prostore za postavitev muzeja turizma. Slobodan Simič Sime je ob tem povedal, da bo postavljanje muzeja trajalo vsaj pol leta, da bodo skupaj z občino ustanovili javno zasebni zavod, ki bo skušal urediti vrsto formalnosti, vključno z viri sredstev za vzdrževanje in upravljanje muzeja. Pred muzej pa namerava postaviti muzejsko kavarno, ki bo taka, kot so bile nekoč.