Türk: »Imamo pravico do kompetentne vlade.« – razen na proslavi?

Predsednik se na proslavi ob obletnici priključitve Primorske ni izogibal polemičnim tonom.

Objavljeno
15. september 2012 18.28
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Koper – To je očitno letelo na vlado. Mnogi udeleženci proslave so namreč zamerili, da nihče iz vlade ni prišel na proslavo. Türk je omenil še »pravico do odgovornega socialnega dialoga in do zrelega parlamentarnega odločanja«.

»Primorska je živ simbol domoljubja, samoodločbe in naše državnosti. Brez Primorske ni Slovenije,« je v Kopru pred vsaj osemtisočglavo množico dejal predsednik države Danilo Türk. Šlo je za veličastno proslavo 65. obletnice priključitve Primorske matični domovini in vseh pozitivnih vrednot, na katerih je zasnovana Slovenija.

»Vaš boj je bil epohalnega pomena za slovenski narod, za slovensko državo in za mednarodni mir. S samoodločbo in s pravično zmago pridobljeni mir je dvojno trden,« je dejal predsdednik države in poudaril, da se je celo slovenska osamosvojitvena vojna začela in končala na Primorskem. »Bolje kot nekoč se danes zavedamo tudi tragične usode pripadnikov italijanskega naroda, optantov in beguncev iz Istre in Dalmacije, ki so zapustili svoje domove v težkih razmerah po drugi svetovni vojni. Spoštujemo pravico, ki jo ima vsakdo do svojih spominov. Zavedamo se, da vsi ti spomini terjajo pieteto. Razumemo pa tudi, da mora spoštljiv spomin na vse žrtve zgodovine pošteno in pravično upoštevati časovno in vzročno zaporedje njenih tragičnih dogodkov«, je dejal Danilo Türk in poudaril, da so se trije predsedniki v Trstu pred dvema letoma najprej poklonili žrtvam požiga slovenskega Narodnega doma v Trstu, kasneje tudi žrtvam eksodusa iz Istre in Dalmacije in potem družno prisostvovali koncertu miru.

Predsednik je govoril tudi o iskanju poti iz krize. »Pri tem iskanju je pri nas včasih slišati zastraševanja z grškim scenarijem. Taka zastraševanja škodujejo našemu gospodarstvu in slabijo naš mednarodni položaj. Povejmo jasno, kaj ta čas v resnici potrebujemo: potrebujemo pogum, odločnost in vero v naše lastne sposobnosti, ne pa strah, negotovost in malodušje. Državljani Slovenije imamo pravico do kompetentne vlade, do odgovornega socialnega dialoga in do zrelega parlamentarnega odločanja,« je dejal Türk.

Župan Boris Popovič je dejal, da Primorci ne bodo nikoli nasedli tistim, ki želijo našo državo brez besede boja podrediti nekomu drugemu. »Želimo in zaslužimo si uspešno državo, za to pa potrebujemo vodstvo, ki se na gospodarstvo res spozna.«

Jerko Čehovin, predsednik pokrajinskega odbora združenj borcev, je dejal: »Danes se ne bojimo toliko tujcev. Bolj se bojimo domačih plenilcev, ki so nam vzeli skoraj vse tisto, kar so zgradili zmagovalci druge svetovne vojne. Marsikaterega primorskega podjetja nimamo več, zato je čas, da pride do sprememb. Sem mislil, da nas bo pozdravil, kdo od slovenske vlade, pa ni žal nobenega med nami.«

To Čehovinovo misel je množica podprla z žvižgi zgražanja. Edvin Švab, borec za odprto mejo, nekdanji župan občine Dolina, pa je dejal, kako privrženci nacifašizma še toliko let po vojni »nočejo priznati svoje zmote«. »Podobno se je kompromitirala tudi slovenska Cerkev in se doslej še ni opravičila za tedanje izbire. V tem pogledu smo Primorci s svojimi duhovniki složno reševali staro pravdo.«

Na proslavi, ki je trajala dalj časa od načrtovanega, je Jerko Čehovin voščil Janezu Stanovniku predsedniku združenj borcev za njegov 90. rojstni dan in mu izročil simbolično darilce – praznično majico.

Prireditev je bila tudi dobrodelna. Dobrodelnega teka se je udeležilo 2600 tekačev iz 15 primorskih občin, na račun česar bodo iz Luke Koper prejeli 26.000 evrov, s katerimi bodo za 15 primorskih občin kupili 15 defibrilatorjev. Poleg tega pa poteka še drugi del dobrodelne akcije, s katero so doslej zbrali več kot 7000 evrov za pomoč starejšim prebivalcem Primorske. Dobrodelna je bila tudi popoldanska nogometna tekma znanih osebnosti v Kopru.

Primorski praznik so zaključili z nastopom Obalnega komornega orkestra, Ota Pestnerja, Tikare Kovač, Tulia Furlaniča, Faraonov, Anje Bukovec in Danijela Malalana. V Kopru pa so sinoči nastopili še Siddharta.