Türk in Janša se na Cerju ne bosta srečala

Pomniku braniteljem slovenske zemlje naj bi dobil status javne kulturne infrastrukture.

Objavljeno
18. september 2012 21.56
ace_jansa
Katja Željan, Nova Gorica
Katja Željan, Nova Gorica

Miren - V okviru vseslovenskega zborovanja za mir bodo v Cerju v soboto odprli novo dostopno pot do pomnika, razgledišče in prvo začasno razstavo o prvi svetovni vojni. Pričakujejo več tisoč ljudi, predsednika države Danila Türka ter številne veteranske, borčevske in domoljubne organizacije.

Organizatorji so povabili tudi predsednika vlade Janeza Janšo, vendar se je opravičil. Ali se bodo slovesnosti ob pomniku braniteljem slovenske zemlje udeležili kateri drugi predstavniki vlade, smo vprašali Urad vlade za komuniciranje, a so dejali, da teh informacij nimajo, in predlagali, naj se obrnemo neposredno na posamezna ministrstva.

»Gradbena dela so končana, za ureditev dvigala potrebujemo največ 25.000 evrov. Opremljanje pomnika braniteljem slovenske zemlje z muzejskimi zbirkami se bo nadaljevalo prihodnje leto. Dobili smo namreč obvestilo o uspešni prijavi na razpise čezmejnega sodelovanja. Skupaj s pokrajino Gorica, Fundacijo Poti miru v Posočju in 13 drugimi partnerji bomo v prihodnjih treh letih sodelovali v projektu Pot miru, za kar smo že pridobili 73.000 evrov. Do prihodnjega leta bomo s tem denarjem opremili najmanj tri nadstropja spomenika,« je povedal župan občine Miren - Kostanjevica Zlatko Martin Marušič.

Bodoči muzej nameravajo povezati v mrežo muzejskih ustanov

Skupaj z deželo Benečija in desetimi partnerji bodo sodelovali še v projektu Centra za severnojadransko vojaško arhitekturo (Cama), kjer bodo z dobrimi 100.000 evri pripravili dokumentacijo in projektne naloge za izdelavo zbirk in nakup opreme za njihovo postavitev. Bodoči muzej, ki bo deloval v pomniku braniteljem slovenske zemlje, nameravajo s tem projektom povezati v mrežo muzejskih ustanov v čezmejnem prostoru.

Marušič in predstavniki različnih domoljubnih organizacij so se prejšnji petek z ministrom za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigo Turkom še pogovarjali, da bi pomnik predvidoma dobil status tako imenovane javne kulturne infrastrukture. Turk je pojasnil, da država lahko začne postopek za zagotovitev tega statusa, morda tudi za vpis v seznam žive dediščine. Postopke bodo po zagotovilih ministrstva izpeljali v čim krajšem času.

Ni pa še povsem jasno, kdo bo upravljal 21 metrov visoki spomenik na Cerju, ki so ga začeli graditi že leta 2002. »Za nas je najpomembnejša ureditev statusa spomenika, možnosti njegovega upravljanja pa je veliko. Ustanovili bi lahko zavod, druga možnost je zasebna iniciativa, tretja sodelovanje z različnimi partnerji,« je dejal Marušič. »Dokler ne dobimo upravljavca, bo spomenik vzdrževala občina. Devet tisoč evrov na leto, kolikor bo za to potrebnih, ni velik strošek. Večina denarja gre za varovanje spomenika in elektriko.«

Po besedah Mihe Pogačarja, tajnika Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske, je pričakovati, da bo notranjost spomenika urejena v dveh letih. »Za vsako etažo je treba premisliti, kako zagotoviti največjo sporočilnost. Pri urejanju zato sodelujemo s fakulteto za arhitekturo in drugimi strokovnjaki s tega področja.«