Türk: Nova medicinska fakulteta v interesu vse države

Predsednik republike Danilo Türk je na Taborskem obrežju v Mariboru položil temeljni kamen medicinske fakultete.

Objavljeno
21. junij 2011 18.58
E. S., Delo.si
E. S., Delo.si
Maribor - Predsednik je po poročanju STA ob tem poudaril, da je to trenutno največji gradbeni projekt v Sloveniji, ki je v interesu celotne države, saj bo prinesel novo razvojno priložnost za naše zdravstvo.

»Nimamo dovolj zdravnikov, potrebujemo boljše izobraževanje in potrebujemo razvoj našega zdravstvenega sistema. In vlaganje v znanje in usposabljanje je kritičnega pomena za to,« je izpostavil v nagovoru na slovesnosti na gradbišču.

Po njegovih besedah je vse, kar se je dogajalo v preteklih dveh letih v zvezi z gradnjo te fakultete, dokaz, da potrpežljivost, vztrajnost in pošteno delo naposled pripeljejo do cilja. »Zapletov, namernih in nenamernih, je bilo preveč,« je menil in pozval, da sporne točke preiščejo in po potrebi tudi kaznujejo pristojne oblasti, ostali pa naj vse napore vložijo v to, da bo projekt zdaj nemoteno stekel.

Rektor univerze Danijel Rebolj je zatrdil, da bodo gradnjo pozorno spremljali. Dekan fakultete Ivan Krajnc pa je ponovil, da se tako študenti kot profesorji že zdaj veselijo nove stavbe, kjer bodo lahko izboljšali kakovost študija in povečali vpis študentov.

Teren delno očiščen, jutri bodo zabrneli stroji

Projekt je bil po številnih zapletih na razpisu zaupan gradbenima podjetjema Begrad in Granit, ki bosta po zagotovilih direktorja slednjega Petra Kosija takoj zavihala rokave. »Teren smo delno že očistili, z deli pa začnemo takoj jutri zjutraj. Najprej bodo pripravljalna dela, temu bo sledila zaščita gradbene jame in nato izkopi,« je povedal.

Nova stavba po zamislih arhitekturne pisarne Borisa Podrecce naj bi bila končana čez 20 mesecev. Projekt je vreden 39,8 milijona evrov, od tega naj bi 25 milijonov prišlo iz evropskih sredstev, ostalo pa naj bi zagotovila država.