Türkove uslužbenke bodo vrnile denar za dokolenke in nogavice

Dolgujejo 5085 evrov, ki jim jih je urad povrnil za nakup oblačil.

Objavljeno
15. november 2011 16.16
Posodobljeno
15. november 2011 16.16
P. J./STA
P. J./STA
LJUBLJANA – Šest uslužbenk urada predsednika republike bo v proračun vrnilo skupaj 5085 evrov, ki jim jih je urad povrnil za nakup protokolarnih oblačil, računsko sodišče pa je ugotovilo, da je šlo za neupravičeno povračilo, je pojasnil generalni sekretar v uradu Uroš Krek.

Vsak naj si oblačila priskrbi sam

Krek je razložil, da postopkov naročanja protokolarnih oblačil v uradu sicer ni in da je bil ta postopek tudi edini. Da bi zaposlenim, ki opravljajo protokolarne aktivnosti, omogočili nakup protokolarnih oblačil, so leta 2008 sprejeli poseben pravilnik. Po Krekovih besedah je pravilnik sestavljal tudi dokument, ki je opredeljeval, kaj sodi med protokolarna oblačila, in vsoto sredstev, do katerih je posamezen uslužbenec upravičen. V nekaterih primerih je omejitev znašala 700 evrov, v drugih 1400 evrov.

V ta namen so takrat zaposlenim tudi refundirali sredstva, kasneje pa takih nakupov niso več omogočili, je še poudaril Krek. Po njegovih besedah si uslužbenec namreč sam priskrbi oblačila.

Koliko računom je šlo mimo?

O nakupu oblačil v uradu predsednika je v ponedeljek poročal tednik Reporter. Med drugim so zapisali, da so si uslužbenke kupovale različne kose oblačil, od jeans hlač do zimskih plaščev. Krek je  razložil, da se je gledalo na to, kje je uslužbenka opravljala protokolarno aktivnost. Lahko bi to opravljala le v uradu, lahko pa tudi zunaj urada, glede na dejavnosti, ki jih ima predsednik, je pojasnil. Izpostavil je, da nakupi niso bili upravičeni in da so z mnenjem računskega sodišča v uradu soglašali.

Reporter je tudi pisal, da so bili računi, izdani ob nakupu oblačil, nepopolni oziroma je bila njihova oblika nesprejemljiva. Naročilnic posameznih podjetij in trgovin ni bilo, priznava Krek. Kot je dejal, so zaposlene same odšle v trgovine in si oblačila izbrale glede na svoj način oblačenja. Nato so prinesle račune, ki so jih odobrili, in na podlagi odredbe so jim povrnili sredstva, vendar brez računov izplačil ni bilo.

Vse račune se je torej pregledalo, je izpostavil Krek, ki pa ni izključil možnosti, da je »kakšna stvar šla mimo«. Ob tem je Krek kopije računov tudi pokazal.

Sedem in ne šest zapravljivk

Računsko sodišče je v revizijskem poročilu ugotovilo, da je urad predsednika republike šestim uslužbenkam med letoma 2008 in 2009 neupravičeno povrnil 5084 evrov stroškov za nakup protokolarnih oblačil. S tem je urad ravnal v nasprotju z zakonom o delavcih v državnih organih in zakonom o javnih uslužbencih. Po mnenju računskega sodišča je urad s sprejetjem pravilnika zaposlenim določil pravice, ki presegajo obseg pravic iz zakona o javnih uslužbencih.

V uradu predsednika so pojasnili, da je bilo uslužbenk, ki so na stroške urada kupile protokolarna oblačila, sedem, vrnile pa bodo 7673 evrov.