Turkovo ministrstvo ponuja raziskovalni vavčer

V kratkem bosta menda izšla tudi razpisa na osnovi sredstev Evropskega socialnega sklada.

Objavljeno
02. oktober 2012 11.17
Jasna Kontler Salamon, Znanost
Jasna Kontler Salamon, Znanost


Ljubljana - Danes bo ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport javnosti predstavilo prvega od dveh načrtovanih javnih razpisov za razdelitev sredstev iz Evropskega sklada za regionalni razvoj - to bo takoimenovani raziskovalni vavčer.

Temu bo sledil še razpis za podporo kreativnih visokošolskih jeder. V kratkem bosta menda izšla tudi razpisa na osnovi sredstev Evropskega socialnega sklada, ki bosta namenjena spdobujanju internacionalizacije naših visokošolskih zavodov in vzpostavljanja njihovih notranjih sistemov zagotavljanja kakovosti.

O prvem omenjnem razpisu, raziskovalnemu vavčerju, je v.d. direktor direktorata MIZKŠ za visoko šolstvo in znanost, Borut Rončevič, za Delo razložil:

»Na MIZKŠ se držimo načela, da sredstva iz strukturnih skladov ni smiselno nameniti za krpanje lukenj, ampak je potrebno oblikovati inštrumente, ki bodo neposredno prispevali k modernizaciji slovenskega visokega šolstva in znanosti in posredno k spodbujanju kreativnosti, konkurenčnosti, višje dodane vrednosti in kakovosti bivanja v državi. Skladno s tem smo s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj oblikovali instrument 'Raziskovalni vavčer', s katerim bomo podjetjem, ki želijo pri raziskovalnih organizacijah naročiti raziskovalne storitve, sofinancirali del tega stroška. Torej ne bo ministrstvo, ampak bodo podjetja izbrala organizacije in tudi prispevala svoj delež financiranja.«