Tv Pink 3 od danes TV3 medias

Medias, ki je izdajatelj programa, iz blagovne znamke umika ime Pink.

Objavljeno
20. september 2012 11.28
Pi. K., Delo.si, Anuška Delič, Ozadja
Pi. K., Delo.si, Anuška Delič, Ozadja

Ljubljan - Komercialni televizijski program Tv Pink 3 se je z današnjim dnem preimenoval v TV3 medias. Podjetje Medias, ki je izdajatelj omenjenega programa, po prehodnem šestmesečnem obdobju od prevzema frekvence slovenskega Pinka iz blagovne znamke umika ime Pink.

Komercialni televizijski program Pink Si se je namreč z letošnjim 1. marcem preimenoval v TV Pink 3. Pravice za oddajanje programa ima zdaj podjetje Agencija Medias iz Kopra, kjer so spomladi pojasnili, da prejšnji lastnik Pink Si, v praksi nima več nič s televizijo TV Pink 3.

O nepreglednem prevzemu

TV Pink Si je pred šestimi meseci tako rekoč čez noč postal TV Pink 3. Odtlej televizija nosi logotip, zelo podoben logotipu TV3, ki je sočasno z nastopom TV Pink 3 prenehala oddajati. Zgodba o preobrazbi TV Pink Si v TV Pink 3 ter sedaj v TV3 medias ter hkratni izposoji nekaterih grafičnih elementov ugasle TV3 je zapletena.

Kot smo na Delu že pisali, so na sporedu TV Pink 3 še vedno oddaje iz produkcije srbskega Pinka, ki je bil še nedavno lastnik TV Pink Si, toda po aprilskih trditvah zdajšnjega lastnika, direktorja in odgovornega urednika Bojana Umra - s televizijo ni več povezan. Od srbske družbe zgolj odkupujejo nekatere zanje zanimive oddaje.

Umer je takrat pojasnil, da je Agencija Medias, ki je kupila izdajateljske pravice za TV Pink Si, »marketinška agencija, ki je na trgu že več let in se ukvarja s prodajo in posredovanjem oglasnega prostora«. Toda o njej poznavalci področja ne vedo nič, podjetje s tem imenom pa je bilo »ustanovljeno« šele na začetku letošnjega februarja. Glede navzočnosti na domačem trgu je Umer pojasnil, da so prihodke pridobivali zlasti na srbskem in italijanskem.

Kopiranje logotipa

Logotip Tv Pink 3 oziorma zdajšnje TV3 medias televizije je precej podoben tistemu, ki ga je uporabljala TV3, ki je bila po dosegu tretja televizijska postaja v državi. Prav tako podoba spletišča TV Pink 3, zlasti barva in razporeditev vsebin, močno spominja na tisto, ki jo je uporabljala TV3. S preimenovanjem v TV3 medias so, kot so nam sporočili iz družbe, iz logotipa umaknili ime Pink. Tudi barvo logotipa so iz rožnate spemenili v sivo. (oba logotipa na fotografiji).

Pink Si je nekaj tednov preden se je pojavil TV Pink 3 na (tedaj še) kulturno ministrstvo vložil zahtevo za spremembo imena iz TV Pink Si v TV Pink 3. Toda vlogo za registracijo blagovne znamke TV Pink 3 je na urad za intelektualno lastnino februarja vložilo podjetje TV3, katerega ustanoviteljica je Agencija Medias, ki je v lasti direktorja Bojana Umra. Aprila smo pisali, da se lahko Prva TV oziroma njen lastnik, švedski MTG, v zakonskem roku pritoži zaradi registracije blagovne znamke, ki je podobna njihovi, a nam ni uspelo izvedeti, ali se bo ali ne.

Pred nekaj dnevi so za Delo v odvetniški pisarni Vesel in Devjak, ki zastopa MTG, pojasnili, da se je njihov klient odločil, da se na registracijo ne bo pritožil, so pa na ljubljansko okrožno sodišče vložili predlog za izdajo začasne odredbe, s katero bi Agenciji Medias prepovedali uporabo zaščitene blagovne znamke. Na prvi stopnji jih je sodišče zavrnilo, a so se zoper odločitev pritožili, sicer v času sodnih počitnic.

Odločitve višjega sodišča še nimajo, je povedal Peter Vesel, menda zato, ker je sodnik Gregor Collanti odšel na dopust, zadeve pa ni predal na višje sodišče. Okrožno sodišče v Ljubljani so zato pozvali, naj zadevo pospeši, saj gre za táko, ki jo je po zakonu treba obravnavati kot nujno.

Iz TV3 medias pa so nam sporočili, da je po njihovih informacijah sodišče zavrnilo pritožbo.