Učence pred dežjem varuje polivinil

 Ravna streha zamaka že od odprtja, projektant krivi gradbinca, ta pa neredno vzdrževanje.

Objavljeno
17. januar 2014 22.48
Bojan Rajšek, Litija
Bojan Rajšek, Litija

Novo mesto – Zaradi zamakanja ravne strehe na novomeški osnovni šoli Drska je zdravstveni inšpektorat napovedal, da bodo v okviru izrednega inšpekcijskega nadzora ugotavljali morebitne nevarnosti za učence in zaposlene. Nemudoma pa bodo obvestili tudi gradbeno inšpekcijo ter inšpekcijo za šolstvo in šport.

Da ravna streha pušča, vodstvo šole opozarja pristojne vse od odprtja objekta v šolskem letu 2002/2003. Ravnateljica šole Nevenka Kulovec je za Delo povedala, da se že enajsto leto zapored srečujejo s problemom vode, ki ob vsakem nalivu pronica skozi ravno terasasto streho. »Na nevzdržne razmere opozarjamo vse od projektanta, nadzornika, izvajalca do občine. Očitno je, da gre za napake pri gradnji strehe.« Nikogar pa noče okriviti za stanje objekta. Dejstvo pa je, pravi, da se sanaciji objekta ne bo mogoče izogniti, saj voda teče tudi po kanalih, kjer je elektrika.

Namesto sanacije nadstrešek

V objektu je začelo zamakati kmalu po odprtju. Pri zadnjem pregledu so ugotovili, da je hidroizolacija popustila, in če bi jo hoteli sanirati, bi morali celotno konstrukcijo odpreti, tak poseg pa je projektant ocenil na dobrih 500.000 evrov. V občini so se odločili za cenejšo rešitev – namreč, da na terasah namestijo steklen nadstrešek. Projekt je že izdelan, zdaj čakajo na gradbeno dovoljenje. Projektantska ocena vrednosti takega posega je 350.000 evrov. V vrednost investicije je zajeta razširitev jedilnice in izvedba nadstreškov nad telovadnico, na terasah nad učilnicami nižje stopnje ter odkop in izolacija stene ob telovadnici, so povedali na novomeški občini.

Na vprašanje, zakaj občina ni unovčila bančnega jamstva, so za Delo odgovorili: »Po primopredaji objekta je izvajalec del naročniku kot zavarovanje izročil bančno garancijo za odpravo napak v garancijski dobi, ki je trajala tri leta. V času uporabe objekta so bile ugotovljene pomanjkljivosti, ki jih je izvajalec tudi odpravil. Pri odpravljanju napak sta sodelovala tako nadzornik gradnje kot projektant. V našem primeru za unovčenje bančne garancije ni bilo potrebe, ker je izvajalec napake odpravljal na naš poziv. Po treh letih pa nima več obveznosti, razen za skrite napake«. Slavica Tajner iz Begrada je povedala, da se je desetletni garancijski rok iztekel, s čimer je demantirala novomeško občino o triletnem garancijskem roku. Pri ravnih strehah je po njenih besedah treba posebno pozornost nameniti odtekanju vode. »Po naših izkušnjah, kar ne pomeni, da to velja tudi za OŠ Drska, investitorji ne izvajajo rednega vzdrževanja: podrobni pregled strehe s čiščenjem vsaj dvakrat na leto in izvedbo potrebnih sanacijskih del«.

Arhitekt krivi gradbince

Po prepričanju projektanta novomeške šole Drska Jurija Kobeta iz ljubljanskega podjetja Atelier arhitekti šola zamaka zaradi napake pri gradnji. »Napaka je skrita, ker je čez hidroizolacijo nanesen tlak. Dokler se ga ne odstrani, ne bo mogoče ugotoviti vzroka zamakanja. Očitno so nekateri stiki slabo izvedeni.« Izvirno napako vidi tudi v zakonu o javnih naročilih, saj investitor z javnim denarjem praviloma izbere najcenejšega izvajalca, ta pa podizvajalce in ti spet podizvajalce, in zato dela niso opravljena kakovostno, ker hoče vsak na račun kvalitete narediti nekaj poceni.

Na naše vprašanje, kdo je po njegovem mnenju krivec za zamakanje, je novomeški župan Alojzij Muhič odgovoril, da je bil projekt že v osnovi zgrešen. »Ravne strehe niso za naše območje, saj je pade preveč dežja in snega. Po mojem vedenju se ravne strehe še na nobenem objektu niso obnesle.« Z novim šolskim letom ne bo več zamakalo, saj se bodo gradbena dela začela predvidoma med poletnimi počitnicami. »Pričakujemo, da bo izvajalec izbran konec marca, začeli pa bi aprila,« je povedala tiskovna predstavnica v novomeški občini Judita Pirc.