Učenci 1. septembra tudi v termoelektrarno

Gradbišče OŠ Brestanica sameva, podpis pogodbe z novim gradbincem predvidoma ta teden.

Objavljeno
15. avgust 2014 23.22
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje

Brestanica – Okoli 175 osnovnošolcev iz Brestanice bo 1. septembra sedlo v šolske klopi v gasilskem domu, na krajevni skupnosti, v termoelektrarni in v telovadnici. Zaradi finančnih težav Begrada bo namreč energetska sanacija OŠ zamujala vsaj dva meseca.

»Če ne bo posebnih težav s pritožbami na postopek razpisa za izvajalca del, bomo pogodbo za gradbena dela s podjetjem SL Inženiring podpisali okoli 20. avgusta. V tem primeru računamo, da se bo pouk v šoli pričel izvajati v začetku novembra,« napoveduje krški župan Miran Stanko.

Prvotna pogodba za energetsko sanacijo objekta je bila z družbo Begrad podpisana 13. julija. Toda zaradi likvidnostnih težav gradbinca, ki mu grozi stečaj, so bila dela po nekaj tednih prekinjena.

Osnovnošolski objekt je ostal razkopan, gradbišče že več tednov sameva, občina pa je bila prisiljena objaviti nov razpis za ureditev fasade s toplotno izolacijo, zamenjavo oken in vrat, izolacijo podstrešja in tal, vgradnjo novega prezračevalnega sistema, zamenjavo strehe ter statično sanacijo.

»Zaradi slabih izkušenj z Begradom smo v ponovljenem razpisu zahtevali boljše bonitete. Do 5. avgusta smo prejeli tri ustrezne ponudbe. Podjetje SL Inženiring je bilo izbrano tudi zato, ker zagotavlja izvedbo del v 62 dneh. Ostala dva ponudnika, CGP in Kolektor Koling, bi dela opravila v približno 90 dneh,« pravi Stanko.

Z novim razpisom se bo vrednost gradbenih del povečala s 640.000 na 760.000 evrov. Begrad je bil na prvem razpisu namreč uspešen tudi zaradi cenovno izjemno ugodne ponudbe, ki pa se je izkazala za nerealno. Izvajalec je s podizvajalci zato kmalu začel s pritiski po zamenjavi opreme in materialov s cenejšimi. Investitor, ki si je za cilj postavil 365 MWh prihranka energije na leto, na to ni pristal.

Ob čimprejšnji normalizaciji pedagoške dejavnosti si v Krškem hitrega dokončanja sanacije šole želijo tudi zaradi visokih stroškov izvajanja pouka na nadomestnih lokacijah. Končni znesek še ni znan, a po grobih ocenah bo dosegel vrednost 100.000 evrov.

Vodstvo Begrada je občinarjem obljubilo poskus poplačila škode, a župan ostaja previden. V Krškem dodatne stroške tako skrbno beležijo, odvetnik pa pripravlja škodni zahtevek.