Ugleda države ne krnijo policisti, ampak vlada

Tri tisoč policistov je vladi sporočilo, da bodo vztrajali pri zahtevah in sprejetih zavezah, ta pa molči.

Objavljeno
11. december 2015 20.56
policisti
Majda Vukelić
Majda Vukelić
Ljubljana – Policisti, ki so se včeraj zbrali na protestnem shodu, od vlade niso dobili nobenega odgovora, kdaj se bodo nadaljevala pogajanja med policijskim stavkovnim odborom in vladno pogajalsko stranjo in ali bodo pogajalska izhodišča spremenjena.

Protestni shod so začeli v Tivoliju, z bobni, vzkliki in piščalkami so se odpravili do vladnega poslopja, kasneje še do državnega zbora in finančnega ministrstva. Po podatkih obeh sindikalnih central se jih je zbralo okoli 3000. Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič nam je po sprejemu pri predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu, ki se ga je udeležil tudi predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič, dejal, da bodo stavko nadaljevali. V ponedeljek pričakujejo odgovor vladne strani, kako naprej, vladi pa spet sporočajo, da njihovih vrst ne bodo razbili. Ali bodo protesti ostali znotraj sindikalnega boja ali se bodo odločili še za kakšen nadaljnji korak, ki bi pomenil skrajno obliko izražanja nezadovoljstva, Petrovič ni razkril.

Stavka se ne bi smela zgoditi

Po mnenju stavkovnega vodstva ugleda države ne krnijo policisti, ampak vlada, ki se o njih nedostojno izraža. Petrovič se strinja z nekaterimi predstavniki SMC, med katerimi je tudi premier Miro Cerar, ki pravijo, da se stavka ne sme dogajati. Stavka tako kot ulica »pomeni poraz socialnega dialoga in tukaj ne moremo kriviti policijskih sindikatov, ampak vlado«, je poudaril. Po njegovih besedah bi vlada lahko začela nerešena vprašanja reševati že aprila, a jih ni. Hkrati pa je jasno, da je varnost države še vedno na precej visoki ravni, pa ne zaradi vladnih ravnanj, ampak policijskih. Da bi tako ostalo, policisti – ki bodo še naprej kljub stališču vodstva policije, da pomeni nošenje uniform na shodih nespoštovanje zakonodaje in predstavlja zlorabo sindikalnega boja, stavkali v uniformah – od vlade pričakujejo celovite rešitve.

Vse je šlo predaleč

Policisti so prepričani, da nočejo izterjati nečesa, kar jim ne pripada ali se o tem že niso dogovorili.

Da so stvari pri pogajanjih šle predaleč, so po besedah Radivoja Uroševiča ugotovili tudi na evropski komisiji, od koder so jim poslali dopis, v katerem med drugim pojasnjujejo, da s svojo avtoriteto ne morejo poseči v reševanje teh zadev.

Medtem ko se vodstvo policije in notranje ministrstvo včeraj nista odzvala na protestni shod, se je s Petrovičem in Uroševičem sestal predsednik državnega zbora Milan Brglez. Pravi, da razume zahteve policistov, hkrati pa se zaveda javnofinančnih omejitev države. Prepričan je, da je mogoče spor med obema stranema doseči le za pogajalsko mizo, in ne na ulici ali prek medijev.

Ali bo stavkovni odbor dobil bolj jasne odgovore po nedeljskem vrhu koalicije, še ni mogoče napovedati. Policijski stavki se zagotovo ne bo mogla izogniti, saj ima na dnevnem redu oceno negotovih varnostnih razmer v sosednjih državah pa tudi pri nas. Po prepričanju zunanjega ministra Karla Erjavca bi morali nekako presekati napeto vzdušje, ki je nastalo tudi zaradi stavke policistov. Kmetijski minister Dejan Židan pa meni, da je treba pogovore s policisti nadaljevati, morda tudi intenzivneje.