Ugledna nemška nagrada za novinarja RTV Slovenija Boštjana Anžina

Nagrajen je bil prispevek o nevzdržnih razmerah, v katerih so pozimi v Beogradu živeli begunci.

Objavljeno
02. junij 2017 15.40
B. K.
B. K.

Berlin − Dopisnik RTV z Balkana Boštjan Anžin je dobitnik pomembnega priznanja ugledne medijske nagrade nemške fundacije Civis za teme migracij, integracije in kulturne raznolikosti v elektronskih medijih. Med 783 televizijskimi prispevki iz 24 držav Evropske unije in Švice je njegova oddaja o nevzdržnih razmerah, v katerih so pozimi v Beogradu živeli begunci, v kategoriji Kratki program zasedla drugo mesto.

»Novinarji seveda ne delamo za nagrade, a je dobro vedeti, da ob vseh velikih evropskih televizijah opazijo tudi RTV Slovenijo in slovensko novinarstvo,« je povedal Boštjan Anžin. »Še posebej to velja za prispevke, ki se nas dotaknejo tudi osebno in kjer imaš res občutek, da si tudi ti vir svetovnim novinarskim hišam.«

Prispevek je bil januarja letos objavljen v oddaji Odmevi, pred njim pa se je v kategoriji informativnih programov do desetih minut trajanja uvrstil le prispevek Alternativa politiki: čustva namesto dejstev Bena Bolza in Johannesa Edelhoffa iz ARD-jeve Panorame.

Slavnostno podelitev nagrad v nemškem zunanjem ministrstvu je v četrtek zvečer prenašala tudi prva nemška javna televizija, pokrovitelji uglednih nagrad v trinajstih kategorijah pa so nemški predsednik Frank-Walter Steinmeier, predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani in nemški zunanji minister Sigmar Gabriel. Zastopnik RTV Slovenija v mednarodni žiriji je bil tudi tokrat voditelj Globusa in zunanjepolitični novinar Igor Jurič, tudi nekdanji dopisnik v Nemčiji.