Ujeli pobegle kenguruje

Ljubljančani so danes okoli četrte ure zjutraj pri Fakulteti za gozdarstvo opazili kenguruja. Oskrbniki živalskega vrta so kenguruja ujeli in ga skupaj s še tremi prebežniki vrnili v ogrado.

Objavljeno
22. december 2006 13.15
Kenguru v ljubljanskem živalskem vrtu
Ljubljana - Ljubljančani so danes okoli četrte ure zjutraj pri Fakulteti za gozdarstvo opazili kenguruja in o tem obvestili center za obveščanje in vodjo oskrbnikov v Živalskem vrtu Ljubljana. Oskrbniki so kenguruja ujeli ob pomoči policistov Policijske postaje Vič in prostovoljne gasilske brigade, so sporočili iz živalskega vrta. V vrtu so opazili še tri pobegle kenguruje in jih do 8. ure zjutraj polovili in vrnili v njihovo ogrado. Po zagotovilih živalskega vrta je zdaj vseh 10 kengurujev v ogradi.

Na razgovoru z zaposlenimi so ugotovili, da je za kenguruje v četrtek skrbel novi oskrbnik, ki je pozabil zakleniti steklena vrata hodnika v hlevu kengurujev. Nekateri kenguruji ponoči spijo v tem hodniku in verjetno se je eden od njih naslonil na vrata, ki so se odprla, zato se je znašel zunaj ograde, pojasnjujejo dogodke v živalskem vrtu.

Štirje so ogrado zapustili in begali po vrtu. Kasneje so se želeli vrniti v ogrado, vendar niso našli poti nazaj. Tako sta se dva približala izhodu iz živalskega vrta, eden se je predvidoma izmuznil pod vrtljivimi vrati ven na Večno pot. Drugega so ulovili pri izhodu iz živalskega vrta, zadnja dva pa ob njihovi ogradi. Šest kengurujev je sicer ostalo v svoji ogradi, so sporočili iz vrta.

Oskrba živali mora biti vsak dan v celoti opravljena, zato ob morebitni odsotnosti (dopusti, bolezni, službena odsotnost) katerega od izkušenih oskrbnikov del dela pri nenevarnih živalih občasno prevzemajo mlajši sodelavci. Delo oskrbnikov v živalskem vrtu je izredno odgovorno in že najmanjša nepazljivost ima lahko takojšnje posledice, kar se je žal pokazalo tudi v tem primeru, so še pojasnili v sporočilu za javnost.

Rdečevrati kenguruji v naravi živijo na travnatih pokrajinah Avstralije. Hranijo se s travami, vejami z listi in lubjem. V višino zrastejo do 90 centimetrov, težki so do 20 kilogramov, živijo pa do 15 let. V Živalskem vrtu Ljubljana imajo dva samca, šest samic in dva letošnja mladiča. Vsi so se skotili v ljubljanskem živalskem vrtu. Hranijo jih s travami, jabolki, kruhom, korenjem, krompirjem, briketi in vejami z listi.