UKC: Andrej Baričič nepreklicno odstopil

Potem ko je UKC prejšnji teden sporočil, da je Baričič odstopil in je ta včeraj to zanikal, je UKC danes to informacijo ponovil.

Objavljeno
24. november 2015 13.12
Š. P., De. P., STA
Š. P., De. P., STA
Ljubljana − Andrej Baričič je danes nepreklicno odstopil z mesta vršilca dolžnosti generalnega direktorja Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in prekinil pogodbo o zaposlitvi, so pisno sporočili z UKC.

Z današnjim dnem tako začne teči 15-dnevni odpovedni rok, ki je določen v pogodbi o zaposlitvi.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je danes prejela nepreklicno odstopno izjavo Andreja Baričiča z mesta v. d. generalnega direktorja UKC Ljubljana. Napovedala je, da bo Baričič v skladu s pogodbo operativna dela opravljal še 15 dni, v tem času pa bo svet zavoda sklical sejo in imenoval novega v. d. generalnega direktorja.

Ministrica je v izjavi za javnost obžalovala, da je prišlo do takšne situacije v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, pri čemer je spomnila, da se UKC s problemom vedejevstva srečuje že od avgusta leta 2013.

Baričičevega dela v času, ko je vodil UKC Ljubljana, ni želela komentirati. Po njenih besedah gre za vprašanje za predsednika sveta zavoda Tomaža Glažarja, sama kot ministrica pa se v konkretne postopke nima pristojnosti vpletati.

O imenu morebitnega novega kandidata za vodenje največje slovenske bolnišnice danes še ni govorila. »O tem boste izvedeli, ko bo seja sveta zavoda, ki ga bo imenoval«, je dejala. Napovedal pa je, da se bodo v največji meri potrudili, da dobijo kompetentno in strokovno osebo.

Glede špekulacij, da naj bi Baričič ostal na mestu v. d. generalnega direktorja, da bi v tem času podpisal nekatere pogodbe, pa je dejala, da o tem ne ve nič.

Predsednika koalicijskih SD in DeSUS, Dejan Židan in Karl Erjavec, ter poslanec SMC Branko Zorman so se ob dogajanju v UKC Ljubljana zavzeli za čim prejšnje imenovanje generalnega direktorja, ki naj bo resen in kompetenten.

Predsednik SD je opozoril, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc s podporo Baričiču le sledila predlogu sveta UKC, ki je imenoval Baričiča. Od sveta UKC pa Židan pričakuje, da »najde alternativno kompetentno rešitev«, sicer bo »pomenilo, da tudi svet dela v prid privatizaciji slovenskega zdravstva«.

Tudi Erjavec je dejal, da zadnji dogodki v UKC kažejo na to, da Baričič ni pravi kandidat za vodenje UKC. Po njegovem mnenju mora vlada čim prej prejeti sklep, da ne poda soglasja k Baričičevem imenovanju, tako da bo lahko svet zavoda objavil nov razpis za generalnega direktorja in nato imenoval kompetentno osebo.

Dejstvo, da so iz UKC prejšnji teden sporočili, da je Baričič odstopil, ta pa naj bi nato informacijo označil za novinarsko raco, je Erjavec označil za »neresno in neodgovorno«.

Z UKC Ljubljana so sicer že pred tednom dni sporočili, da je Baričič odstopil in dal odpoved. To so sporočili dan po izjavi premiera in predsednika SMC Mira Cerarja, ki je dejal, da tudi v SMC ne podpirajo Baričiča za generalnega direktorja UKC.

A je Baričič v ponedeljek na seji sveta UKC dejal, da je ta informacija novinarska raca, je v ponedeljek po seji povedal predsednik sveta UKC Tomaž Glažar.

Še pred informacijo o Baričičevem odstopu prejšnji teden so tudi z ministrstva za zdravje sporočili, da bo UKC predvidoma že na današnji seji imenoval novega v. d. generalnega direktorja.

Baričič se je že takoj od imenovanja za v. d. generalnega direktorja avgusta letos znašel pod številnimi kritikami javnosti in medijev, veliko kritik je letelo na način njegovega komuniciranja.