UKC Ljubljana: Nujno potrebujemo novo urgenco

Zdravstveni minister je ocenil, da bi zaradi krčenja proračuna ljubljanska urgenca morala počakati na obnovo.

Objavljeno
04. september 2013 20.01
*mdr* Mnenja/SP
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Ljubljana - V UKC Ljubljana opozarjajo, da so razmere v sedanjih prostorih tako na kirurškem delu kot tudi na internistični prvi pomoči neprimerne, zato si vodstvo UKC in zaposleni želijo čim prejšnjega dokončanja nove urgence. Kot navajajo, letno v neprimernih prostorih, a kakovostno in varno obravnavajo več kot 135.000 bolnikov.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je namreč za STA izpostavil, da bodo zaradi krčenja proračuna nekateri projekti verjetno morali počakati.

Prioriteta bo po njegovih besedah obnova vodovoda onkološkega inštituta, obstaja pa bojazen, da bo nova ljubljanska urgenca morala čakati. A odločitev, kateri projekti bodo morali počakati, bo morala biti politična, na ravni vlade, je dejal v danes objavljenem pogovoru za STA.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v današnjem sporočilu za javnost zapisali, da bi se z izgradnjo nove urgence bistveno izboljšali pogoji v operacijskih dvoranah, intenzivni terapiji, lekarniški in laboratorijski dejavnosti, sterilizaciji, klimatizaciji, centralnem nadzornem sistemu, reševalni postaji, pa tudi v dispečerskem centru zdravstva.

Po njihovih zadnjih informacijah bi za ureditev vseh perečih problemov, vezanih na glavno stavbo UKC Ljubljana, potrebovali 140 milijonov evrov. Kot opozarjajo, je to majhen znesek v primerjavi z nekaterimi drugimi zneski, denimo zneskom, ki ga vlada v letošnjem proračunu namenja za dokapitalizacijo bank.

V novih prostorih bi bila obravnava hitrejša in izognili bi se nepotrebnemu čakanju, trdijo v UKC. Zato si »srčno želimo, da bi nove prostore dočakali čim prej«. Tako so prepričani, da so v sodelovanju z ministrstvom za zdravje v preteklosti na področju investicij naredili ogromne premike (nova pediatrična klinika, nevrološka klinika, klinika za otorinolaringologijo in cervikofacialno kirurgijo ...), zato upajo, da bodo kmalu enako sporočali tudi o novi urgenci.