Ministrica še vedno razmišlja

Kolar Celarčeva še ni odločila, ali je Flis primeren direktor.

Objavljeno
30. maj 2017 22.01
STAVKA ZDRAVNIKOV V UKC MARIBOR
Peter Rak
Peter Rak
Maribor - »Ministrica bo svojo odločitev sprejela v prihodnjih desetih do štirinajstih dnevih,« so danes o imenovanju novega direktorja UKC Maribor sporočili z ministrstva za zdravje. Kako se bo zadeva razpletla, še ni znano, nedvomno pa Vojko Flis ni favorit ministrice Milojke Kolar Celarc.

Zamuda pri odločitvi ministrice postaja že nenavadna. Vojko Flis, sicer predstojnik oddelka za žilno kirurgijo, strokovni vodja kirurških služb UKC Maribor in profesor na mariborski medicinski fakulteti, je bil izbran že 11. aprila, le dan pozneje je svet UKC Maribor poslal predlog na ministrstvo. Pričakovalo se je, da bodo predlog na vladi obravnavali najpozneje v desetih dnevih, vendar se po skoraj dveh mesecih še vedno ni zgodilo nič. Zdaj se že mudi, saj se bo funkcija vršilca dolžnosti direktorja Janezu Lavretu iztekla 20. junija, če pa bi ministrica Flisa zavrnila in se odločila za nov razpis, bi ta datum že presegli.

Začudeni so tudi člani sveta UKC Maribor. Po besedah njegovega predsednika Ljuba Germiča z ministrstva nimajo informacij, kaj se dogaja, zato razmišljajo, da bi na Milojko Kolar Celarc naslovili dopis, naj jim položaj pojasni. Na današnji seji sveta, ki se je Lavre zaradi bolezni ni udeležil, so obravnavali spremembe statuta, različne pravdne zadeve in predvsem urejanje problematike anesteziologov. Težava kljub gostovanju anesteziologov z Reke - vsak teden jih prihaja okoli dvajset - še ni rešena, prav tako še ni rešen problem čakalnih dob za operacije.

Angažiranje domačih anesteziologov

Strokovna direktorica UKC Maribor Darja Arko je članom sveta zato predlagala drugačno angažiranje domačih »hišnih« anesteziologov. Opravljanje nadur in dežurstev zavračajo, privolili pa bi v dodatno delo za posebno plačilo, in sicer prek podjemnih pogodb. Koliko bi znašal honorar za to, Arkotova ni pojasnila, saj je to še vedno skrivnost in tudi še predmet pogajanj. Vendar na svetu ta predlog ni dobil soglasja, saj je treba najprej razjasniti, koliko operacij več bo v tem primeru izvedenih, in predvsem kakšna je ekonomska upravičenost tega programa. Reški anesteziologi bi kljub morebitnemu takemu dogovoru, ki ga mora odobriti tudi ministrica, še naprej prihajali v Maribor, pogodba se jim bo iztekla šele januarja prihodnje leto.

Svetniki so veliko pozornosti namenili tudi izpadlim investicijam v preteklem letu, kar je zelo nenavadno, saj je bil prav zaradi tega jeseni tudi sprejet rebalans. Očitno so za vsaj nekatere propadle projekte krivi tudi odgovorni, nakup angiografa, za katerega je na ministrstvu sicer rezerviran denar, ni bil izpeljan zaradi napačne dokumentacije. V nadaljevanju so sejo zaprli za javnost, saj so govorili o nekaterih pravdnih zadevah in tudi o odškodnini, ki jo zahteva ena od pacientk.