UKC Maribor: vsak dan odpovedanih okrog 20 operacij?

Po nekaterih bolnišnicah v Sloveniji je nova organizacija dežurstev privedla do tega, da zaposleni zaradi kadrovskih vrzeli ne morejo več v celoti izpolnjevati rednega programa zdravljenja. Najbolj očitno je to v kirurški dejavnosti, saj posledično že odpadajo nenujne (elektivne) operacije.

Objavljeno
27. februar 2011 20.58
Diana Zajec, notranja politika
Diana Zajec, notranja politika
Ljubljana – Pogledali smo, kaj se dogaja v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor, o katerem je Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides pred tednom dni, tudi oziroma predvsem na podlagi opozoril zdravnikov iz tamkajšnjih kliničnih enot, menil, da so tamkajšnje razmere s strokovno-medicinskega in varnostnega vidika nevzdržne.

Zdravnikov, ki niso privolili v razporejanje na nova dežurna delovna mesta, je približno od 15 do 25 odstotkov; med njimi so v glavnem najbolj obremenjeni profili, od anesteziologov, zdravnikov v perioperativni intenzivni terapiji in travmatologov do abdominalnih kirurgov in pediatrov. Ti opravljajo urgenco v rednem delovnem času. To pomeni, da bi po opravljenem delu lahko izkoristili proste dneve – za zdravnika, ki dela v operacijski dvorani, to pomeni, da so preložene vse načrtovane operacije, ki naj bi jih izvedel v naslednjih dveh dneh.

»Če bi proste dneve izkoristili takoj, bi se organizacija dela na ključnih oddelkih, predvsem v kirurgiji, sesula prej kot v enem mesecu. Posledice rešitve, uveljavljene 1. januarja po zakonu o sistemu plač v javnem sektorju, pa so vidne že zdaj. Vsak dan je v povprečju preloženih okrog 20 operacij,« situacijo v Mariboru opisuje tamkajšnji sindikalni zaupnik, sicer tudi član glavnega odbora sindikata Fides Boris Rižnar.

Neznosno drago varčevanje?

Ob tem se Rižnar sprašuje, kakšen učinek bo imelo takšno ravnanje, če po eni strani vodstvo brezkompromisno varčuje, po drugi pa se kljub zahtevam po skrajševanju čakalnih dob te znova podaljšujejo zaradi preloženih operacij. »Je smiselno, da bo bolnišnica zato, ker zdravnikom noče plačevati dežurstev oziroma nadur tako, kot počno skoraj povsod drugod, v rednem programu na račun dveh izgubljenih dni izgubila okrog 10.000 evrov? In to za približno sto evrov, kolikor bi stalo, če bi plačali dežurstvo v nadurah po doseženem plačilnem razredu posameznika … Po drugi strani pa mora odgovornost prevzeti tudi vlada, ki kljub varčevalnim spremembam na področju dežurstev prebivalcem ne pove, kaj posledično lahko pričakujejo. Čakalne dobe se daljšajo, ne krajšajo!« opozarja Rižnar.

Boris Rižnar opozarja na prakso, po kateri pacienti, ki so že nekaj časa na čakalnih seznamih, zdaj pravzaprav ne morejo vedeti, kdaj bodo na vrsti. »Kot sindikalni vodja zaposlenih zdravnikov ne morem privoliti v takšno vodstveno politiko.« Ob tem pa pojasnjuje, da v zadnjem času prelagajo operacije tudi zaradi prezasedenosti intenzivne terapije v UKC Maribor. »Na oddelku imamo v 'normalnih' okoliščinah 14 postelj, v zadnjem času pa je stalno zasedenih 18 postelj. Operacije preložimo tudi zato, ker preprosto nimamo prostora za operirane paciente, ki po posegu potrebujejo intenzivno nego.«

Manj operacij, več čakanja


Tudi predsednik Fidesa Konrad Kuštrin svari pred posledicami »množičnih kršitev sporazuma na delodajalski strani«. Zdravniki, ki niso privolili v prerazporeditve, zdaj pridejo v službo popoldne in odidejo po 17 urah. Posledica takšne oblike turnusnega dela pa je manj opravljenega dela v rednem delovnem času, saj zdravnikov ni dovolj, da bi z njimi lahko »pokrili« vrzeli, nastale zaradi spremenjene organizacije dela. »Na letni ravni se bo to izrazilo v več tisoč manj opravljenih operacijah,« trdi Kuštrin.

Bojan Popovič, pravni svetovalec Fidesa, sicer tudi sam zdravnik, dogajanje ob teh ukrepih primerja s poskusi češke vlade, ki so sprožili eno največjih akcij zdravništva. »Takrat je na Češkem dalo odpoved 20.000 zdravnikov. Res pa je, da, razen pri nas in na Češkem, nikjer drugod v Evropi niso imeli podobne zamisli glede reorganizacije dela. Očitno bodo morale spet nastati motenje v sistemu. Odgovorni bodo le tako ugotovili, da izvedba ukrepov ni bila pravilna.«

Marca v UKC Maribor stavka zdravnikov?

Zdravniki v UKC Maribor zahtevajo temeljite spremembe – ne nazadnje so že napovedali morebitno stavko (kot popolno prekinitev dela zdravnikov), če vodstvo ne bo nehalo samovoljno prerazporejati zdravnikov na dežurna delovna mesta. Pojasnila oziroma odziv vodstva bomo, kot so nam sporočili iz mariborskega UKC, dobili danes.