Ukinitev Kosove komisije na ustavno sodišče

Poslanci LDS in SD so zbrali dovolj podpisov pod zahtevo za ustavno presojo zakona o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo.

Objavljeno
23. februar 2006 17.20
Ljubljana - Poslanski skupini LDS in SD sta zbrali potrebno število poslanskih podpisov pod zahtevo za ustavno presojo zakona o nezdružljivosti opravljanja javne funkcije s pridobitno dejavnostjo, ki ukinja t.i. Kosovo protikorupcijsko komisijo, so sporočili iz obeh opozicijskih strank, kjer bodo razloge za to potezo pojasnili na petkovi novinarski konferenci. Predstavili bodo tudi razloge za še eno ustavno presojo - o noveli zakona o azilu.

V poslanski skupini SD so temeljito preučili besedilo zahteve, ki "jo je na podlagi predhodnih obvestil in dogovorov s poslansko skupino SD posredovala skupina strokovnjakov", piše v sporočilu vodja poslancev Socialnih demokratov Miran Potrč.

"Ker mora zahtevo za ustavno presojo podpisati najmanj 30 poslank in poslancev, je že podpisano zahtevo od poslancev SD mogoče vložiti na ustavno sodišče, ko bodo tudi v LDS zbrani potrebni podpisi. K sporočilu o tem je poslanska skupina SD že v sredo pozvala poslanko LDS Darjo Lavtižar Bebler. Danes pa smo poslansko skupino LDS obvestili o naših zbranih podpisih," je zapisal Potrč.

V LDS pa so na sredini novinarski konferenci povedali, da so že pripravili besedilo zahteve za ustavno presojo zakona. Glede sopodpisa poslancev SD je Lavtižar Beblerjeva izrazila upanje, da se bodo pridružili zahtevi in dodala, da se v SD načelno strinjajo z vložitvijo zahteve.

Ustavno presojo bodo vložili, ko bo zakon objavljen v uradnem listu, je še napovedala poslanka LDS v zvezi z zakonom, ki ga je državni zbor sprejel 10. februarja.

Mnenje o stanju korupcije se je poslabšalo

Mnenje prebivalstva o stanju korupcije v Sloveniji se je lani znatno poslabšalo, je pokazala redna letna raziskava, ki jo je naročila komisija za preprečevanje korupcije. Anketiranci so velika okolja (država, velike občine in velika podjetja) ocenili kot posebej ugodna za razvoj korupcije, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal predsednik komisije Drago Kos. Največ zaupanja na področju protikorupcijskega boja sicer še vedno uživajo mediji, komisija za preprečevanje korupcije in policija.

Policiji pa je v boju zoper korupcije po mnenju anketirancev uspel velik met, saj so državljani lani prvič ocenili, da policija prispeva k boju proti korupciji. V zadnjih štirih letih so namreč anketiranci policiji dajali negativno mnenje glede njihovega prispevka. Lani pa so njihovem mnenju k boju proti korupciji dali pozitivni prispevek tudi zdravstvene ustanove in državno tožilstvo, medtem ko ostale institucije ne prispevajo k protikorupcijskem boju.

Lani se je v primerjavi s preteklimi leti opazno povečalo število anketirancev, ki menijo, da se je korupcija glede na leto 1990 v Sloveniji močno povečala. Tako je lani to menilo 40,2 odstotka anketirancev, medtem ko je leta 2004 ta delež znašal 35,5 odstotka. Znižal pa se je delež tistih, ki menijo, da je korupcija le nekoliko narasla. Raziskava je glede tega zabeležila znižanje iz 32,4 odstotka na 24,5 odstotka.

Lani se je povečalo število tistih anketirancev, ki menijo, da je korupcija zelo velik problem. Takšno stališče deli 33 odstotkov anketirancev (leta 2004 slabih 30 odstotkov). Korupcijo je kot velik problem lani zaznavalo 29,7 odstotka ljudi (leta 2004 26,8 odstotka). Na drugi strani pa se je rahlo povečal tudi delež tistih, ki menijo, da je korupcija majhen problem, in sicer s 3,8 odstotka leta 2004 na 4,4 odstotka.

Kot že omenjeno, je raziskava pokazala, da je največ korupcije v velikih okoljih, in sicer še posebej, če se ljudje v teh okoljih dobro poznajo. Zanimivo pa je, da ljudje ocenjujejo, da je več korupcije prisotne v javnih kot v zasebnih podjetjih.

Po mnenju anketirancev je največ verjetnosti za koruptivna dejanja med zdravniki in drugimi delavci v zdravstvu, nato sledijo odvetniki in notarji ter zaposleni na občinskih upravah in v upravnih enotah, je povedal višji svetovalec pri komisiji za preprečevanje korupcije Roman Prah.

Raziskavo na vzorcu 1000 oseb je za komisijo za preprečevanje korupcije opravilo podjetje Aragon. Raziskava je bila izvedena med 13. in 22. decembrom lani, je še povedal predsednik komisije.