»Ukiniti zaprte oddelke in prisilna sredstva«

Zdravila so del nebrzdanih dobičkov farmacevtov, ljudem pa se spremeni življenje na slabše.

Objavljeno
02. november 2011 06.15
Posodobljeno
02. november 2011 06.32
Gerontopsihiatrična klinika Ljubljana
A. L.
A. L.

LJUBLJANA – Vojščaki 15o, ki še vedno taborijo pred ljubljansko borzo, zahtevajo spremembe na področju duševnega zdravja in sociale. Med drugim želijo, da se ukinejo zaprti oddelki in prisilna sredstva, več pozornosti nameni ljudem, uporablja manj zdravil, več časa nameni pogovorom in podobno. Svoje nestrinjanje bodo danes izrazili pri Psihiatrični kliniki Ljubljana med 15. do 17. uro.

Splošno zatiranje

Nedavno so namreč slišali »veliko pretresljivih zgodb ljudi, ki so se zdravili v psihiatričnih bolnišnicah – o prekomerni in predolgi uporabi zdravil in njihovih učinkih, o pogostem in dolgem zapiranju, o uporabi prisilnih sredstev, o osornosti osebja, o ponižanjih in žalitvah, o izločenosti iz družbe«. Zato pravijo, da so očitno službe duševnega zdravja, še posebej psihiatrične bolnišnice, del težav in del krize, proti katerim se borijo. Izpostavljajo, da so odgovori na človeško stisko, ki je vedno povezana z družbeno krivičnostjo, predvsem zapiranje in zdravila. »Zdravila so del nebrzdanih dobičkov. Zapiranje je del splošnega zatiranja in discipliniranja prebivalstva,« izpostavljajo.

Ljudem spremenijo življenje na slabše

»Zdravila in zapiranje so orodje zatiranja. Konflikte, nesporazume, stiske, težave premaknejo iz družbenega tkiva v bolnišnično okolje in omamo psihofarmakov. Jezo spremenijo v obup, upanje v melanholijo, upor v pohlevnost. Skupnosti odvzamejo odgovornost za delovanje, ljudem pa spremenijo življenje na slabše.«